Непоказвани досега у нас творби на големите модернисти на ХХ

...
Непоказвани досега у нас творби на големите модернисти на ХХ
Коментари Харесай

Литографии на големите модернисти на ХХ век идват в София

Непоказвани до момента у нас произведения на огромните модернисти на ХХ век идват в София за десетата годишнина на изложба Vivacom Art Hall, която ще бъде маркирана с галерия на произведения на Пикасо, Шагал, Дали, Миро, Матис и Фернан Леже. Експозицията ще бъде открита на 1 декември и ще продължи до 22 декември, оповестиха уредниците ѝ.

В нея ще бъдат показани 14 нови и непоказвани изумителни експонати на Пабло Пикасо от серията " Carnet de la Californie " - портфолио, включващо 25 литографии, от изданието 500, отпечатано от ателие Mourlot, Париж, както и " Коридите ". Ще бъдат изложени и произведения на Салвадор Дали от серията " Библия Сакра ", която съдържа текста на Библията със 105 цветни литографии (смесена техника), основани през 1963 година – 1964 година Това е най-голямата оповестена серия с илюстрации на създателя, издадена е от " Ридзоли едишънс " – Милано, Италия. Показани ще бъдат творби на Марк Шагал от Библейската му серия, основана през 1960 година, която е една от най-емоционалните му серии. Портфолиото включва общо 24 цветни литографии, всяка от които илюстрира сцена от старозаветен текст. Сред тях попадат " Изгонването на Адам и Ева от Райската градина ", " Молитвата на Йов " и други Експозицията включва още нови произведения на Хуан Миро и Матис и други

Част от картините идват от фамозното Ателие " Мурло " в Ню Йорк, най-големият в света издател на автентично графично изкуство, което работи с създателите. Ще бъдат показани и постери от осъществени към този момент изложения на модернистите и Ателието. Всички творби ще могат да бъдат закупени и да станат част от сбирките на българските фенове.

Поради големия интерес на извършената онлайн галерия " Библията през очите на Шагал и Дали " в Галерия Vivacom Art Hall, осъществена предходната година по време на пандемията и посетена виртуално от 50 000 души, тази година фенове и колекционери ще имат опцията да се допрян онлайн до изключителните произведения на Модернистите, разяснява арт шефа на пространството за художествено изкуство Деница Гергова.

" Показахме, че българската аудитория има потребност от арт сцена и с екипа на галерията сме горди с многото планове и приноса за разцъфтяването на любовта към изкуството у нас. Представили сме разнообразие от значими изложения и арт планове, както и обогатихме арт сбирките на доста частни колекционери и корпорации за 10 години битие ", споделя тя в известието.

Галерията е първата в България, която демонстрира и продава истински графични произведения на огромните майстори в изкуството. Работи с оторизирани фондации, издателства и фамилии на актьори, добави Гергова.

В галерията се позволяват единствено хора със зелен документ за имунизация, преболедуване и негативни проби.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР