Непалският водач Ками Рита Шерпа достигна върха на Еверест днес

...
Непалският водач Ками Рита Шерпа достигна върха на Еверест днес
Коментари Харесай

Непалски алпинист изкачи Еверест за рекорден 28-ми път

Непалският лидер Ками Рита Шерпа доближи върха на Еверест през днешния ден за рекорден 28-ми път, единствено ден откакто негов съперник се изравни с предходния му връх.

" Ками Рита Шерпа направи второ нанагорнище на връх Еверест тази заран. Това е неговият 28-ми път ", съобщи пред Агенция Франс Прес Танешвор Гурагаин от уредника на експедицията му Seven Summit Treks.

Само ден по-рано 46-годишният Пасанг Дава Шерпа изравни върха на Ками Рита Шерпа от предходната седмица с 27-ото си нанагорнище на 8849 м височина. И двамата са се изкачили два пъти през този сезон, а конкуренцията сред тях за най-вече изкачвания на Еверест завладя алпинистката общественост.

Ками Рита Шерпа , 53-годишен лидер от повече от две десетилетия и прочут като " Мъжът Еверест " , за първи път изкачва Еверест през 1994 година, когато работи за комерсиална експедиция. Оттогава той изкачва Еверест съвсем всяка година, като няколко пъти управлява първия екип за фиксиране на въжета, който отваря маршрута до най-високата точка на света.

В Непал се намират осем от 10-те най-високи върха в света и той посреща стотици приключенци всяка пролет, когато температурите са меки, а хималайските ветрове нормално са спокойни. През този сезон, който продължава до началото на юни, Непал е издал 478 разрешителни за нанагорнище на Еверест на задгранични алпинисти . Тъй като множеството от тях се нуждаят от лидер, се чака общо над 900 души да се опитат да изкачат върха.

Непалските водачи , нормално етнически шерпи от долините към Еверест, се считат за гръбнака на промишлеността и поемат големи опасности, с цел да носят съоръжение и храна, да фиксират въжета и да ремонтират стълби.

По данни на Министерството на туризма на Непал повече о т 500 алпинисти към този момент са изкачили Еверест.
Всеки сезон хора умират при опит за нанагорнище, а този сезон към този момент 10 алпинисти, в това число четирима непалски водачи, са изгубили живота си на Еверест.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР