Непълен или подменен проектобюджет за 2022 г. получили в Комисията

...
Непълен или подменен проектобюджет за 2022 г. получили в Комисията
Коментари Харесай

89 параграфа от бюджета липсват! КПКОНПИ ги иска, да ги види за далавери

Непълен или сменен проектобюджет за 2022 година получили в Комисията за противопоставяне на корупцията и за лишаване на нелегално добитото имущество (КПКОНПИ).

Това се схваща от писмо на комисията, изпратено до премиера, до ръководителя на Народно събрание, до финансовия министър и до ръководителите на бюджетната и правната комисия в Народно събрание.

В писмото се показва, че изпратеният от министерство на финансите с изх. N. 91-00-32/21.01.2022 година в КПКОНПИ проектобюджет за 2022 година съдържа 17 параграфа в преходни и заключителни разпореждания а, импортираният от Министерски съвет в деловодството на Народното събрание проектобюджет има 106 параграфа в същата част - преходни и заключителни разпореждания.

“В резюме може да се направи извод, че планът за бюджет на Република България за 2022 година, възложен за координиране на КПКОНПИ, не е същият, като импортирания в Народното събрание”, показва в писмото си ръководителят на комисията Сотир Цацаров.

Той предизвестява, че посредством внасянето на “частта от закон, въвеждащ основни промени в редица нормативни актове които нямат връзка с предмета му на контролиране, без да е координиран с КПКОНПИ е нарушен чл.32, ал.6 от Устройствения устав на Министерски съвет. Посочено е, че е възпрепятствана инспекцията за корупционен риск.

От писмото се схваща, че на КПКОНПИ са спестени параграфите от преходни и заключителни разпореждания, с които се анулира и Глава 13 от Закона за правосъдната власт, която урежда статута на съдиите по вписвания. Също по този начин се плануват структурни промени, свързани със основаване на Държавна организация по вписванията към Министерския съвет.

В прочистения вид за КПКОНПИ липсва параграф 70, в който е написано. че Министерството на правораздаването замества Министерството на финансите по договорите, свързани с процесуално посланичество и правни препоръки по интернационалните арбитражни каузи и каузи пpeд задгранични юрисдикции.

От антикорупционната комисия предизвестяват премиера, финансовия министър и останалите получатели на писмото, че не е осъществена съгласувателна процедура по връзки на корупционния риск за 89 параграфа, който комисията не е получила.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР