Неотдавна САЩ изразиха загриженост“ за тихоокеанските островни държави, но действията

...
Неотдавна САЩ изразиха загриженост“ за тихоокеанските островни държави, но действията
Коментари Харесай

Ако САЩ наистина са загрижени за развитието на тихоокеанските островни държави, най-напред трябва да извиняват на Маршалските острови

Неотдавна Съединени американски щати показаха „ угриженост “ за тихоокеанските островни страни, само че дейностите им не се покриват с думите.

Повече от 100 организации, борещи се за надзор на оръжията, запазване на околната среда и други обществено значими дела изпратиха писмо до Белия дом, призовавайки страната да извърши уговорката си да се извини публично и даде рационална отплата за огромните нуклеарни опити на Маршалските острови през 40-те и 50-те години на предишния век.

В материал на „ Лос Анжелис таймс “ от 2019 година бе посочено, че Съединените щати са направили 67 нуклеарни тествания на Маршалските острови сред 1946 година до 1958 година На 1 март 1954 година американската войска взривява в региона едно от най-мощните оръжия – водородната бомба „ Замък отлично “ (Castle Bravo), чиято разрушителна мощ е еквивалентна на 1000 атомни бомби, като тази пусната над Хирошима. Тези дейности са довели до непоправими вреди за екологична среда в региона, само че за тях Съединените щати са изплатили едвам $4 милиона като обезщетения.

Същевременно Съединени американски щати са изхвърлили повече от 130 тона нечиста при нуклеарните проби в Невада почва непосредствено в Маршалските острови. Когато генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш посети Южния Пасифик през 2019 година, той изрази угриженост, че нуклеарни боклуци могат да изтекат в океана.

От 2022 година насам Вашингтон стартира дипломатическа атака в тихоокеанските островни страни, само че в случай че той в действителност е подготвен да им оказва помощ за развиването, както заявява, и желае да завоюва доверието им, за това ще са нужни действителни дейности и преди всичко опрощение и компенсиране на Маршалските острови.
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР