Неосъществената идея за строителство на правителствен комплекс на територията на

...
Неосъществената идея за строителство на правителствен комплекс на територията на
Коментари Харесай

Строителят на неосъществения правителствен комплекс все още не е върнал на държавата 84 млн. лева

Неосъществената концепция за строителство на държавен комплекс на територията на " София тех парк " носи вреди за страната, въпреки от решението да се спре планът да са минали близо 2 години. Министърът на стопанската система Богдан Богданов сподели пред Би Ти Ви, че Държавна консолидационна компания (ДКК) е отпуснала предплатено 84 млн. лв. за плана, които към момента не са върнати.

 Кирил Петков се пробва да спре плана за държавни здания в Кирил Петков се пробва да спре плана за държавни здания в " София тех парк "

Идеята за държавен комплекс е от 2008 година по времето на кабинета " Станишев ". До началото на реализацията ѝ обаче минава повече от десетилетие. През 2021 година, единствено два месеца преди да завърши мандатът на третия кабинет на Бойко Борисов, се разбра, че ДКК и друга държавна компания - " София тех парк ", са поискали от Столичната община да се изготви нов обстоен организационен проект (ПУП) в местността " Къро " за бъдещия държавен център. Искането е отправено през 2020 година, като на 5 ноември същата година тогавашният основен проектант на София Здравко Здравков разпорежда да се създаде план за нов Подробен устройствен план. На 18 ноември са известени заинтригуваните страни в регион " Младост ", на чиято територия ще е държавния комплекс. На 15 януари е изпратено ново известие за публично разискване, няма постъпили възражения в 14-дневния период и на 9 март Здравков утвърждава новия Подробен устройствен план.

Министърът на стопанската система посочи, че не е направена социална поръчка за строителството на комплекса, само че все пак страната (бел. ред. посредством ДКК) заплаща предплатено на определената за активността компания, която той не уточни, 84 млн. лв..

 Кабинетът съживи концепцията на Станишев за втори държавен център Кабинетът съживи концепцията на Станишев за втори държавен център

През юли 2021 година поради огромните разноски в изискванията на пандемията от ковид. Тогава той изясни, че няма логичност да се харчат толкоз доста пари, изключително за строителство на територия, която е основана, с цел да се притеглят в нея новаторски планове.

" Близо две години след решението на Министерския съвет да спре плана дадените предплатено пари към момента не са върнати в ДКК. Направен е единствено абстрактен план. Проблемът е, че ДКК е взела заем от Българската банка за развиване, с цел да ги даде на компанията и в този момент заплаща лихви, макар че парите не са върнати. Извършената работа по плана ще я остойностим, само че остатъка от сумата чакаме да се върне ", изясни Богданов.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР