Неофициално глухите хора в България са около 120 000 души,

...
Неофициално глухите хора в България са около 120 000 души,
Коментари Харесай

Борис Бъндев: Глухите хора имат нужди като всички нас, общувайте с тях без предубеждение

Неофициално глухите хора в България са към 120 000 души, само че всички те са в разнообразни категории - някой употребяват жестов език, други са с частична загуба на слуха.
Това съобщи в предаването създателят на компанията, Борис Бъндев, посветил се на идеята да разпространява жестовия език у нас. Бандев описа по какъв начин минава всекидневието на един ням човек у нас. " Важно е да разбираме по какъв начин да подхождаме към глухите хора. Но в това време става дума за едни хора, които имат доста елементарни потребности: те желаят да вземат участие в ежедневния живот и да вършат всички тези неща, които останалите хора вършат ". Бъндев уточни, че с неотдавна признатия, задачата е да се разпространява точно този език като напълно натурален.
Борис Бъндев показа, че доста постоянно хората, които поддържат връзка с глухи, спускат една преграда на страдание пред тях, която им пречи да ги опознаят в дълбочина. " Идеята е да няма страдание, с тях можеш да си приказваш на естествени тематики, както с твоите другари. Няма метод - вадиш лист хартия, показваш му нещо на телефона... Единственият проблем е да махнеш от теб това, което ти изпитваш като предрешение ", уверен е Борис Бъндев.
Основателят на Stray Sheep уточни, че като човек, който владее жестовия език на доста високо равнище, за общуването с тези хора " няма никакво значение дали го владееш, или не. Желанието ти да споделяш с тях е главната движеща мощ - универсалният език е този на емпатията, на това да ти е готино, че си общуваш с някого ", безапелационен е Борис Бъндев.
" Трябва да имаш воля, с цел да се отдадеш на това да бъдеш жестов преводач. Има доста сполучливи образци измежду хората, които са деца на глухи родители (т.нар. CODA от съкращението на британски език " Children of deaf adult " / " Дете на ням възрастен " - бел. ред.) - те се отдават на тази идея, имат свои академии. " Така, както можеш мощно да се отрачеш от това, че си дете на ням възрастен, по този начин и може с огромна обич да се посветиш на това. Аз желая да покажа тъкмо този образец, че не е толкоз ужасно. Има смисъл и има вяра. " Когато човек се сблъска със себе си и се върне към себе си, се усеща добре. Аз имам вяра в това и желая да давам кураж на други хора да не бягат от природата си, че са деца на глухи родители ", показа Борис Бъндев.
Младият мъж се е посветил на идеята да възпитава схващане и отношение към глухите хора у нас, както и да построява една по-добра среда на доверие сред чуващите и тези, които боравят повече със символния език.

Вижте откровения диалог на Борис Бъндев във видеото, което напълно скоро ще бъде налично и с жестомимичен превод.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР