Неочакваното разкритие на кардинал Анджело Бечу може да има сериозни

...
Неочакваното разкритие на кардинал Анджело Бечу може да има сериозни
Коментари Харесай

Папата разрешил тайно да бъдат изплатени €1 млн. за освобождаването на колумбийска монахиня

Неочакваното разобличаване на кардинал Анджело Бечу може да има съществени последствия за сигурността на Ватикана и Католическата църква


Папа Франциск е разрешил да бъдат изразходвани до 1 милион евро за освобождението на колумбийска монахиня, отвлечена от свързани с Ал Каида екстремисти в Мали. Това заяви през вчерашния ден кардинал, разкривайки до момента тайното папско утвърждение да бъде наета английска охранителна компания, която да откри монахинята и да помогне за спасяването й, съобщи Асошиейтед прес.

Неочакваното разобличаване на кардинал Анджело Бечу може да има съществени последствия за сигурността на Ватикана и Католическата черква, защото той даде доказателства, че папата явно е бил подготвен да заплати откуп на ислямистки екстремисти за освобождението на монахиня, която беше освободена в последна сметка предходната година.

Плащания на откуп рядко или даже в никакъв случай не биват потвърждавани, точно, с цел да бъдат разубедени бъдещи похитители, и не е известно какъв брой тъкмо пари на Ватикана са стигнали до ръцете на екстремистите.

Бечу беше един от най-висшите съветници на папата и втори по сан свещеник в държавния секретариат на Ватикана. Прокурори упрекнаха жена, която е подсъдима дружно с него, че е употребила към половината от сумата, с цел да се снабди с първокласни движимости.

Кардиналът не даваше показания в продължение на близо 2 години пред трибунала на Ватикана от съображения за държавна и папска загадка, само че през вчерашния ден приказва свободно в своя отбрана. Това стана, откакто папата го освободи от условието за дискретност и Бечу даде най-дългоочакваните до момента показания на продължаващия една година правосъден развой.

Бечу е един от 10-те подсъдими на делото за финансови измами във Ватикана. То стартира към инвестиция от 350 милиона евро в първокласен парцел Лондон, само че последователно се разшири и обхвана и други незаконни действия. Прокурорите упрекват подсъдимите в редица закононарушения, свързани с хипотетично източване на милиони евро от Светия трон под формата на такси, комисиони и неприятни вложения.

Бечу, който е единственият кардинал на подсъдимата пейка, е упрекнат в заграбване, корист със служебно състояние и поощрение на очевидци. Вчера той даде показания по обвиняванията за връзките му със самозвана италианска специалистка по разузнаване – Чечилия Мароня, против която също има обвинявания в заграбване.

Мароня беше споделила пред италиански медии, че е помогнала за освобождението на католически заложници в Африка от името на Светия трон. Прокурорите на Ватикана я упрекват, че е присвоила половин милион евро като се базират на банкови извлечения от нейната словенска холдингова компания. Те демонстрират, че са били направени 9 банкови превода от Ватикана за неуточнени филантропични цели и заплащания от сметката й за първокласни дамски артикули и скъпи хотели.

Бечу свидетелства, че потърсил помощ от Мароня като външен съветник след отвличането през февруари 2017 година на сестра Глория Сесилия Нарваес в Мали. Тя била похитена от Ал Каида в ислямски Магреб, която финансира подривната си активност като отвлича западни жители. Докато монахинята била в плен, тя от време на време била показвана на видеоклипове, в които моли Ватикана за помощ.

Кардиналът сподели още, че Мароня го посъветвала да бъде привлечена английската охранителна компания „Инкерман“, с цел да се подсигурява освобождението на колумбийската монахиня.

Сестра Нарваес беше освободена през октомври 2021 година след над 5 години в плен. Малко по-късно тя се срещна с папата във Ватикана.
Източник: kliuki.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР