Неочакван посетител, забелязан да се пече на плажа в израелския

...
Неочакван посетител, забелязан да се пече на плажа в израелския
Коментари Харесай

Застрашен вид тюлен се пече на израелски плаж

Неочакван клиент, видян да се пече на плажа в израелския град Тел Авив, провокира интерес в медиите, оповестява Асошиейтед прес.

Става дума не за някаква известна световна персона, а за представител на застрашения от изгубване средиземноморски тюлен духовник, предава Българска телеграфна агенция. 

Тюленът се появил за първи път южно от основния плаж на Тел Авив предишния петък. Вчера Юлия - наименуван по този начин от Израелската работа за природата и парковете - притегли тълпи от любопитни фенове на скалистия плаж южно от историческия център на Яфа.

Тези тюлени са включени в листата на застрашените типове на Международния съюз за отбрана на природата, като се допуска, че в дивата природа има единствено 350 зрели екземпляра. Популациите им са намалели заради историческия лов на тюлени, риболова и унищожаването на местообитанията. 

Рядко забелязвани по крайбрежията на Израел, намаляващите популации на средиземноморския тюлен духовник се счита, че оцеляват единствено на няколко места в Средиземно море. 

Израелската работа по парковете е оградила сектора от плажа, където Юлия е излязла на брега, с цел да си почине, и е изпратила доброволци, които да я следят от разстояние. 

Въпреки това появяването ѝ е сензация.  " Това е доста необичаен случай тюлен духовник да остане толкоз дълго време на брега ", споделя Авиад Шейнин, морски биолог от университета в Хайфа. 

Той изяснява, че Юлия си смъква зимната четина и през това време тя си почива на брега, като понякога прави влиза в морето. 

A Mediterranean Monk seal, a species considered critically endangered, lies on the seashore in Tel Aviv, on May 13, 2023, in a first on an Israeli beach according to the country's Nature and Parks Authority
— DragonTV䒕雅official (@ShanghaiEye)
Шейнин сподели, че сътрудници откриватели от Източното Средиземноморие към този момент са забелязали Юлия в Турция и Ливан през последните години. Предполага се, че тя е на към 20 години.

A monk seal, which usually prefers the cool beach caves of the Greek and Turkish islands, was spotted on a beach in Jaffa, Israel
— Reuters (@Reuters)
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР