Необслужваните потребителски кредити нарастват до 9,5% от общата сума на

...
Необслужваните потребителски кредити нарастват до 9,5% от общата сума на
Коментари Харесай

Лошите потребителски кредити нарастват

Необслужваните потребителски заеми нарастват до 9,5% от общата сума на отпуснатите от банките в сегмента. Това демонстрират данните на Българска народна банка към края на  януари тази година.

Това е най-високият дял на „ неприятни “ заеми за ползване от април 2019 година насам, когато делът им бе 9,57%.

Общата сума на банковите потребителски заеми, по чието погашение има проблеми, към този момент възлиза на 1,14 милиарда лева Това е с 22% повече спрямо януари минлата година. Кризата с ковид, безработицата и намалените приходи на семействата са измежду главните аргументи за нарастването на необслужваните банкови заеми.

При банковите заеми за бизнеса необслужените имат дял от 13%  по отношение на 15% година по-рано. Само 4,79% от отпуснатите жилищни заеми са с проблеми при погасяването, при 6,2% година по-рано.  

Тенденция на повишение на необслужваните заеми се записва и при данните за бързите заеми, които се отпускат от небанковите финансови институции. Към края на 2020 година по тях беше маркиран растеж от 60% на годишна база. Интересно е да се означи, че делът на неприятните заеми при сдруженията за „ бързи заеми “ е почти същият – към 10% - колкото е и при банковите институции. Обикновено небанковите кредитни институции имат по-голям дял на несъбираемите вземания, тъй като отпускат заеми на по-рискови клиенти и надлежно ги таксуват за това по-висока рента.

Средната рента по потребителските заеми, които се отпускат от банките, е била 9% през декември 2020 година, до момента в който при небанковите сдружения тази рента може да доближи и 50% на година.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР