Необичайни и мистериозни радиосигнали“ бяха открити наскоро на 3 милиарда

...
Необичайни и мистериозни радиосигнали“ бяха открити наскоро на 3 милиарда
Коментари Харесай

Мистерията на Бързите радио-импулси се задълбочава

Необичайни и „ мистериозни радиосигнали “ бяха открити неотдавна на 3 милиарда светлинни години от Земята, с помощта на една стратегия, основана на изкуствен интелект – „ Търсене на извънземен разсъдък “ (SETI).

Изследователите в SETI са употребявали логаритъм за машинно учене, с цел да разкрият 72 нови бързи радио-импулси (FRB), които преди този момент са били разпознати. FRB е високоенергиен астрофизичен феномен с незнаен генезис, който се демонстрира като временен радио-импулс, който трае приблизително няколко милисекунди. Новооткритите FRB идват от вселена FRB 121102. Когато се прибавят и уловените по-рано на 26 август 2017 година 21 FRB, то новооткритите са 93.

„ Не всички нови открития на FRB идват от нови наблюдения “, съобщи в свое изказване Пийт Донейн, изпълнителен шеф в програмата SETI. „ В съответния случай откритието са дължи на мъдро, автентично мислене, приложено към действителен набор от данни. Откритието усъвършенства познанията ни за една от най-любопитните мистерии в астрономията. “

„ Тази работа е единствено началото на потреблението на тези мощни способи за намиране на радио импулси “, добавя Гери Джанг, различен участник в програмата.

„ Надяваме се, че триумфът ни може да инициира и други съществени старания за използване на изкуствен интелект и машинно образование в радиоастрономията “.

Все още не е ясно какво провокира FRB, като SETI разказва техния източник и механизъм като „ тайнствен “. Теориите включват от „ мощно магнетизирани неутронни звезди, изстреляни от газови потоци наоколо до супер солидна черна дупка, до догатки, че свойствата на радио-импулсите са в сходство с подписите на технологии, създадени от развита цивилизация “.

Това, което прави FRB, които произтичат от FRB 121102, забавни е, че това са нормално еднократни събития. За разлика от други бързи радио импулси обаче, FRB 121102 открити през 2012 година, са извънредно дейни и откривателите ги оприличават на „ ретранслатор “.

Астрономите са употребявали научна стратегия с която са прегледали 400 TB данни, с цел да открият всичките 21 импулса, които са следени единствено в границите на един час, „ което допуска, че източникът се редува сред интервали на мира и неспокойна активност “.

FRB са открити за пръв път през 2007 година, като са относително нови за астрономите и техният генезис си остава тайнствен. Според ScienceAlert някои от тях могат да генерират толкоз сила, колкото 500 милиона слънца за няколко милисекунди.

През юли 2018 година, следващ FRB, който стигна Земята, беше с съвсем 200 мегахерца по-нисък от всеки различен бърз радио подтик откриван в миналото.

Произходът на открития в края на юли FRB може да е провокиран от редица събития, да вземем за пример изпаряване на черни дупки и изригване на неутронни звезди, съгласно списание Nature. Въпреки това, астрономи, в това число и от Харвард, към този момент са декларирали, че не биха могли да изключат, че FRB могат да произтичат от напреднали цивилизации, намиращи се надълбоко в космоса.

Ако истината е такава, тя може да е на разстояние единствено 3 милиарда светлинни години от нас.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР