Необичайна поляризация на светлината от пулсар в съзвездие Южна корона

...
Необичайна поляризация на светлината от пулсар в съзвездие Южна корона
Коментари Харесай

Светлина от пулсар доказа, че вакуумът не е празен

Необичайна поляризация на светлината от пулсар в съзвездие Южна корона е доказателство, че вакуумът не е празно пространство от позиция на квантовата физика и че е цялостен с непрекъснато раждащи се и изчезващи виртуални частици и античастици, излиза наяве от публикация, оповестена в изданието MNRAS.

„ В сходство с теорията на квантовата електродинамика вакуумът в мощно магнитно поле се държи като призма, разлагаща светлината на две съставки. Този резултат се назовава двойно изкривяване на вакуума. Тази висока линейна поляризация на светлината на пулсара, която ние измерихме, не може да се изясни по никакъв различен метод, в случай че не отчитаме съществуването на този резултат “, споделя Роберто Миняни (Roberto Mignani) от Института по астрофизика в Милано (Италия).

Днес учените считат, че вакуумът, макар нашите показа, не се явява олицетворение на безспорна празнота и просто пусто място. Той съставлява, в сходство със законите на квантовата физика, непрекъснато вълнуващо се „ море “ от безконечен брой непрекъснато раждащи се и самоунищожаващи се двойки виртуални частици и античастици. Тяхното взаимоотношение, съгласно физиците, би трябвало по характерен метод да въздейства на държанието на атомите и светлината.

Например това квантово „ море “ би трябвало по специфичен метод да въздейства на поляризацията на светлината при съществуването на мощни магнитни полета, карайки я да се разлага и поляризира по подобен метод, както светлината се държи в някои естествени кристали, като се разлага на два лъча. От 30-те години на предишния век учените приказват за съществуването на сходен резултат, само че до момента не са успявали да го фиксират.

 Художествено изображение на поляризацията на светлината под действието на квантовите свойства на вакуума. © ESO/L. Calçada Художествено изображение на поляризацията на светлината под действието на квантовите свойства на вакуума.
© ESO/L. Calçada

Миняни и сътрудниците му за първи път са съумели да видят по какъв начин вакуумът кара светлината да се разделя на две половини, като следили пулсара RX J1856.5-3754 в съзвездие Южна корона с телескопа VLT, намиращ се във високопланинската обсерватория Паранал в Чили.

Пулсарите и неутронните звезди предсставляват свръхплътни концентрации на материя, зараждащи от останките на огромни звезди, изчерпали своите ресурси от гориво. Те се явяват източници на свръхмощни магнитни полета, милиони пъти по-мощни от тези на Слънцето, което ги прави идеални „ лаборатории “ за проучване на квантовите свойства на вакуума.

Пулсарът RX J1856.5-3754 се намира единствено на 400 светлинни години от Земята и се отличава със относително „ спокоен “ темперамент – той съвсем не излъчва радиовълни и не го заобикалят останки от свръхнови, които излъчват във всички диапазони. Това е разрешило на европейските астрономи да го видят с оптичен телескоп и да измерят поляризацията на неговата светлина.

Както се оказало, светлината от тази неутронна звезда е била линейно поляризирана с 11-21%, което съгласно астрофизиците би било невероятно, в случай че вакуумът към пулсара не притежаваше „ разделящите “ светлината свойства, предсказвани от теорията на квантовата електродинамика.

Бъдещите наблюдения на този резултат, както се надяват учените, ще оказват помощ той да се употребява за проучване на „ атмосферата “ на неутронните звезди и на тайните на техните глъбини, състоящи се от екзотични форми материя.

Източник

Източник: drevnite.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР