Необичайна кампания, която цели събирането на играчки от миналото, стартира

...
Необичайна кампания, която цели събирането на играчки от миналото, стартира
Коментари Харесай

Кампания събира играчки от миналото


Необичайна акция, която цели събирането на играчки от предишното, започва в Смолянско. Тя е под наслов „ Играчките на баба и мама, дядо и тате “, а концепцията е на Регионалния исторически музей „ Стою Шишков”, взаимно с Регионалните експертно-консултантски и осведомителни центрове „ Читалища “ и читалищата в Смолянска област.
„ Стани донор на акцията за събиране на детски играчки от края на XIX век до 60-те години на XX век за попълване на фонда на Музея в Смолян!”, приканват основателите. Традиционните детски играчки са любопитно минало за съвременника. Те крият чудеса, описват за обичани герои, споделят познания, дават умения, построяват характери. Изработени са основно от естествени материали – тъкани, дърво, растителни, скотски и други Могат да бъдат умалени битови движимости и предмети, разнообразни типове игрови принадлежности, оживявали детските години на баби и дядовци, майки и татковци.
Сред тях най-любими са куклата и топката. В по-ново време, през 30-40-те години на предишния век, въпреки и лимитирано, в нашия край навлизат разнообразни типове механични, музикални, електрически играчки, в това число просветителни комплекти като „ Не се сърди дребосъче “, „ Дама “ и други сходни. Ролята на читалищата в региона е да разпространят концепцията измежду своите членове. Освен това те би трябвало да запишат историите на притежателите на играчките – на кого е принадлежала, от кого е направена или получена, както и годините на нейното битуване в съответното населено място и семейство.
Етапите на дарителската акция са три - разпространение на концепцията до края на март 2019 година, събирателска акция до края на август 2019 година, обиколка по общини от страна на музейните специалисти до края на септември 2019 година Най-интересните персонални истории, свързани с играчките, записани и непокътнати в архива на музея, ще бъдат показани на галерия в навечерието на Коледа 2019 година в залите на РИМ „ Стою Шишков “ - Смолян. За самодейността дават отговор шефът на музея Таня Марева и Ваня Йорданова – организатор в културната институция./Дарик

Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР