„Необходимостта здравните работници да бъдат ваксинирани има професионален елемент. Те

...
„Необходимостта здравните работници да бъдат ваксинирани има професионален елемент. Те
Коментари Харесай

Петър Марков, епидемиолог: Началото на новата вълна от Covid-19 вече е факт

„ Необходимостта здравните служащи да бъдат имунизирани има професионален детайл. Те работят с заболели хора и в случай че не са предпазени са риск за пациентите си”. Това съобщи епидемиологът Петър Марков по БТВ по отношение на на концепцията на доцент Ангел Кунчев за наложителна имунизация на медицинските служащи у нас.

Той добави, че не е последовател на наложителната имунизация.

„ По-скоро би трябвало да се работи с увещание. Хората би трябвало сами да решат. Ако в този момент се вкарат ограничения, които лимитират достъпа на хора до публични места – това е сходно на затваряне. Дебатът е малко извърнат. Става дума за разхлабване на рестриктивните мерки за хора, които са имунизирани и не съставляват риск за околните”, прибавя експертът.

„ Всичко, което вършим в живота си носи риск. Съществува огромен риск за публичното здраве. У нас за последната година починаха към 20 хиляди души от нещо, което е изцяло предотвратимо”, споделя Марков.

Според него началото на новата вълна към този момент е реалност.

„ Имаме стабилно повишаване на случаите. Тя е реалност, а случаите порастват. Значителното повишаване ще пристигна преди есента”, споделя епидемиологът.

„ Ваксинацията е най-евтиният и най-ефективен метод, с цел да се предпазим от болестта ", прибавя той.

По тематиката дали да се имунизират ли децата, Марков разяснява:

„ Те са с по-нисък риск от тежко клинично протичане. Ако се имунизират те ще предават инфекцията в доста по-малък мащаб на хора, които са рискови. Това прави имунизацията при децата препоръчителна”.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР