Необходимо е в спешен порядък да се реорганизира и осъвремени

...
Необходимо е в спешен порядък да се реорганизира и осъвремени
Коментари Харесай

Меджидиев: Инвестицията в БУЛ БИО е за производство на човешки кръвни продукти

Необходимо е в незабавен порядък да се реорганизира и осъвремени стратегически значимото произвеждане на лаборатория „ Човешки кръвни артикули “ на „ БУЛ БИО - НЦЗПБ “. Реорганизацията е по отношение на подхванатата политика за осъвременяване на индустриалните мощности на предприятието и почналите реновации на част от производствата в постройката на бул. „ Янко Сакъзов “, София.

Така министърът на опазването на здравето доктор Асен Меджидиев дава отговор на въпрос на депутата от „ Продължаваме промяната “ доцент Васил Пандов за какво се постанова от бюджета на M3 да се влагат 7 560 000 лева в капитала на „ БУЛ БИО – НЦЗПБ “. Припомняме, че решението за увеличението на капитала беше взето на 14 декември 2022 година от Министерски съвет, който утвърди измененията по бюджета на Министерството на здравеопазването.

По думите на министъра осъществените до момента разбори са посочили, че единствената опция за метаморфоза е да се построи ново произвеждане в базата на сдружението в кв. Суходол, София.

„ По този метод ще може да се обезпечи софтуерно вярната апаратура, без да се постановат взаимни отстъпки. Един от значителните детайли в плана е построяването на хладилна апаратура за предпазване на човешка кръвна плазма. Съоръжението (камерата) е на радикално друг принцип от общоприетите системи. Хладилният развой се прави с помощта на хладилната технология с въздушен цикъл, машина работеща без масло, с въздух като единствен хладилен сътрудник и оптимално свръхналягане от 1 bar. Агрегатът е резистентен, благонадежден, ефикасен и безвреден за хората и околната среда. Със средствата от нарастването ще се финансира създаване на хладилна апаратура за предпазване на човешка кръвна плазма, нужна за производството на човешки кръвни артикули като Имуновенин-интакз 5% IgG 50g/l инфузионен разтвор и Албумин 20% ББ, които са стратегически артикули за системата на опазването на здравето в България “, прецизира доктор Меджидиев.

По думите му държавното влагане в „ БУЛ БИО - НЦЗПБ “ кореспондира на капиталовите потребности както на сдружението, по този начин и на страната, и непосредствено обвързваните с тях разноски. „ Следва да се има поради и характерът на инвестицията, като сходно придобиване на дялове би могло да се преглежда като всекидневно държание на инвеститор на капитал. „ БУЛ БИО - НЦЗПБ “ ЕООД не е в по-благоприятно състояние по отношение на евентуалните и действителните му съперници и държанието на страната подхожда на това на нормален частен вложител “, добавя още министър Меджидиев.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР