Необходимо е подобряване на събираемостта на ДДС, по-голяма ефективност в

...
Необходимо е подобряване на събираемостта на ДДС, по-голяма ефективност в
Коментари Харесай

Световната банка критикува ДДС, обществените поръчки и образованието

Необходимо е възстановяване на събираемостта на Данък добавена стойност, по-голяма успеваемост в публичните поръчки, разноските за обучение и за подкрепяне на уязвимите – това са единствено част от изводите в отчет на Световната банка, отдаден на обществените финанси в България.

Според създателите му, в случай че не се вземат ограничения в този момент, в дълготраен проект капацитетът за стопански напредък ще бъде мощно стеснен.

Като „ навременни “ дефинира ограниченията за справяне с последствията от шока поради пандемията и последвалите високи енергийни цени Десислава Николова от Световната банка, само че предизвести – че излизането от тях към този момент се бави.

Пример за това са към момента диференцираните Данък добавена стойност ставки, изключително при ресторантьорския отрасъл. Именно този индиректен налог е главен за приходите в хазната, на която доста тежат обществените и здравните разноски, неефективните разноски за обучение и за публични поръчки.

" До към 2050 година, в случай че сега не се подхващат нужните промени, растежът може да се забави до към 1,25% ".

Именно това е в контраст с желанието на Министерството на финансите, което си слага амбициозни цели, разяснява зам.-министър Георги Клисурски. " Мисля, че една добра цел за растежа на стопанската система ни през идващите 3, 5, 10 години би било действителен напредък от 4-5% на година, живот и здраве, в случай че няма шокове и рецесии ", сподели той.

По думите му сега, с цел да се форсира растежът, министерството ще разчита доста на вложенията. Ежедневно се водят договаряния с задгранични вложители, добави още Клисурски.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР