Необходимо е да се стимулира адаптирането на селското стопанство към

...
Необходимо е да се стимулира адаптирането на селското стопанство към
Коментари Харесай

Заместник-министър Тошев: Необходимо е да се стимулира адаптирането на селското стопанство към дигиталните технологии

Необходимо е да се подтиква адаптирането на селското стопанство към цифровите технологии. По този метод ще се отговори на световните стопански процеси и провокации и ще се увеличи конкурентоспособността на бранша. Това сподели заместител министърът на земеделието и храните Георги Тошев по време на 17-та Годишна работна среща на министрите на земеделието на страните от Югоизточна Европа, която се организира в курорта Яхорина, Босна и Херцеговина. Той акцентира, че е значимо да се подтикват цифровите нововъведения и приложения в аграрния бранш като фактор за резистентен напредък и добавена стойност.

„ Селското стопанство се трансформира в по-високотехнологичен бранш, който изисква постоянна връзка сред просвета, проучвания и процедура. Трябва да се стремим към резистентност в бранша, спазвайки салдото сред неговите обществени, стопански и екологични аспекти ", означи заместник-министърът. Той добави, че би трябвало да се подтикват дребните стопанства и да се обезпечава достъп до пазара за техните артикули, защото дребните аграрни производители създават качествени и обичайни селскостопански артикули.

В умозаключение заместник-министърът уточни, че би трябвало да се употребяват опциите за подсилване на съдействието сред страните от Югоизточна Европа, като се ускори разговорът сред държавните институции в тях и се разширят контактите с представителите на бизнеса за набелязване на съответни области и планове от съвместен интерес.

В рамките на визитата си заместник-министър Тошев организира двустранни срещи със заместител министър-председателя и министър на земеделието и хранителната индустрия на Република Молдова Владимир Болеа и със заместник-националния представител на ФАО за Европа и Централна Азия Набил Ганджи.

Заместник-министър Георги Тошев очерта опциите за двустранно съдействие с Молова, като главен итгерес провокира опцията за продан в региона на аграрната просвета. Министър Болеа акцентира, че демонстрират интерес към опита на България по отношение на разбработването на тактика за развиване на овцевъдството в Молдова. Той съобщи желанието си да посети страната ни, като осведоми, че в страната му се разисква и основаване на народен център, който да сплотява съществуващите научно-изследователски институти, като в това отношение опитът на структурата на Селскостопанска академия в България би бил потребен.

По време на срещата на заместник-министър Тошев със заместник-националния представител на ФАО за Европа и Централна Азия Набил Ганджи беше споделено визията, че България играе значима роля като център на съдействието сред Китай и страните от ЦИЕ в аграрната област. Набил Ганджи изрази задоволството си от отличното съдействие сред България и ФАО, което ще откри отражение в подготвяния Меморандум за съгласие. Документът ще конкретизира насоките за бъдеща работа сред ФАО и България в подтекста на съдействието сред страните от ЦИЕ и Китай.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР