Необходимо е да се анализират настоящи и потенциални бъдещи действия

...
Необходимо е да се анализират настоящи и потенциални бъдещи действия
Коментари Харесай

Евродепутати искат съд заради блокирането ни за Шенген

Необходимо е да се проучват сегашни и евентуални бъдещи дейности пред Съда на Европейския съюз (СЕС) поради блокирането на присъединението на България и Румъния към Шенгенското пространство.

Това се споделя в на Европейския парламент, която ще бъде гласувана през днешния ден на пленарната сесия в Страсбург. Автор е испанската евродепутатка Долорес Монсерат от Европейската национална партия (ЕНП).

„ Призовавам Екологичен потенциал да гласоподава и да стане страна по това дело против Европейския съвет пред Съда, с цел да позволи този спор колкото се може по-бързо “, съобщи по време на спор нощес румънецът Еуджен Томак, също от ЕНП.

(Не е изключено той да е имал поради Съвета на Европейски Съюз, който се състои от представители на страните членки. Докато Европейският съвет се състои от държавните и държавните ръководители – б.р.)

Сънародникът му Кристиан Терхеш напомни, че от 2011 година Европейската комисия акцентира, че двете страни са изпълнили критериите за Шенген. Днес, през 2023 година, обаче към момента се приказва за неотложната нужда от приемането им.

„ Моля ви, сведете това до знанието на ръководителя на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен, която разполага с правните средства да принуди и Австрия, и Нидерландия най-накрая да одобряват двете страни “, съобщи Терхеш.

Блокирането на България и Румъния води даже до „ увеличението на излъчванията на въглероден диоксид, генерирани от милионите транспортни средства годишно, които чакат с часове на граничните контролни пунктове “, се споделя още в проекторезолюцията. Допълва се, че това е в цялостно несъгласие с задачите на Европейски Съюз за реализиране на индиферентност във връзка с климата.

„ Отказът Румъния и България да бъдат признати в Шенгенското пространство води до нарушаване на Хартата на главните права на Европейски Съюз по отношение на правото на човешко достолепие (член 1), свободата и сигурността (член 6), равенството пред закона (член 20), опазването на околната среда (член 37) и свободата на придвижване (член 45) “, е записано в документа.

Румънският евродепутат Георге Фалка (ЕНП) прикани Европейска комисия да пресметна цената на шетите за околната среда, нанесени от оставянето на двете страни отвън Шенген, от 2011 година до момента. Брюксел също по този начин би трябвало да проучва механизми за пресмятане загубите за София и Букурещ.

„ Това е дискриминация. И този, който дискриминира, би трябвало да заплати за това, тъй като Румъния понася загуби от най-малко 11 милиарда евро годишно. Оттук нататък би трябвало да приказваме за обезщетения, тъй като има ясна цена “, сподели Влад Георге от демократичната група „ Обнови Европа “ (ОЕ).

Думата взеха и няколко български евродепутати.

Според Илхан Кючюк (ДПС/ОЕ) това е спор за същността на Европейски Съюз

„ Искаме ли да оставим две страни отвън Шенген толкоз години, откакто направиха толкоз за европейската интеграция? Това не е заслужено и никой не би трябвало да го поддържа. Време е Съветът да прояви политическа зрялост и най-сетне двете страни, които са голямото затруднение пред присъединението, да дадат зелена светлина. Никога не сме поощрявали да има двойно качество европейски жители. Сега реализираме жители със и без привилегии. Те не са по-малко европейски жители от всички останали “, посочи Кючюк.

Цветелина Пенкова от Българска социалистическа партия и Прогресивния алианс на социалистите и демократите (СиД) счита, че блокирането е не поради несъблюдение на условията, а поради вътрешни политически проблеми в Нидерландия и Австрия. И добави, че по този начин се подценяват европейската ползи за сигурност и стопански изгоди.

Андрей Ковачев (ГЕРБ/ЕНП) настоя, че не може постоянно да има извинения като идни локални избори в Австрия или иден парламентарен избор в Нидерландия.

„ Призовавам Комисията в лицето на ръководителя да приказва със служебното държавно управление на Нидерландия. Не можем да чакаме повече никакви избори където и да било “, безапелационен бе той.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР