Необходимо е българската държава да гарантира устойчива политика за българите

...
Необходимо е българската държава да гарантира устойчива политика за българите
Коментари Харесай

Антоанета Цонева: Необходимо е да гарантираме устойчивост на политиките за българите в чужбина, подкрепени с бюджет

Необходимо е българската страна да подсигурява устойчива политика за българите отвън страната и обезпечи постоянното им финансиране, сподели в ефира на bTV Radio националният представител от “Демократична България ” и Председател на Комисия по политиките за българите отвън страната, Антоанета Цонева.

“Трябва да се стартираме диалога за това кои институции защо дават отговор, по какъв начин споделят между тях, какви са отговорностите им във връзка с политиките за българите в чужбина и по какъв начин се обезпечава финансирането, ” сподели Цонева и добави, че има неустойчивост във връзка с тези политики. “Има неустойчивост във връзка с тази политика. Ако бюджетът в един миг е един, в идващ миг може да се окаже при други условия, в различен политически подтекст. Аз не бих желала да е по този начин. Това би трябвало да е устойчива политика, ” сподели тя.

По отношение на разговора сред София и Скопие Цонева изрично съобщи, че правата на българите там би трябвало да бъдат обезпечени. Тя добави, че е значимо те да могат да учат българския език и да развиват общността си.

“Българската страна, както по отношение на тях, по този начин и по отношение на всички български общности би трябвало да имат доста ясна и отчетлива политика. Така че считам, че това което би трябвало да вършим там е доста деликатно да следим и да подсигуряваме техните права и еднаквост ”, добави Цонева.

Комисията, на която е ръководител Антоанета Цонева разпореди на Националния център за парламентарни проучвания да направи оценка на закона за българите в чужбина, а резултатите от разбора се чакат в края на февруари.

“Очаквам в края на месец февруари да получим този разбор, в който би трябвало да се съдържат задоволително обстоятелства и информация за метода, по който закона за българите зад граница е функционирал досега. Това е закон, който е бил признат преди 20 години в други условия и това, което считам, че анализът ще откри е, че има голям брой пропуски в него ”, сподели Антоанета Цонева и добави, че с това ще постави началото на работата по нов закон отговарящ на актуалната реалност.

“Този нов закон би трябвало да има доста ясни тематики, какво в действителност желаеме да реализираме, кои са виновните институции за осъществяването на задачите, които си слагаме и по какъв начин ще взаимодействат между тях, както и по какъв начин се реализира мониторинга във връзка с техните задължения, годините ограничения и тяхното финансиране, ” сподели Антоанета Цонева и добави “В момента в случай че си зададем въпроса какви средства се влагат в тази политика доста мъчно ще получим отговор. И сега виждам ясно какви усложнения изпитваме с тазгодишния бюджет, когато би трябвало тази политика да я финансираме и пазиме едни или други параметри. Защото това е хоризонтална политика. Тя се намира под ръководство и отговорност на разнообразни министерства – министерство на образованието, културата, министерство на външните работи.

“Става въпрос за нашата визия за българите в отвън страната, за това по какъв начин ще се оправим с демографската рецесия и по какъв начин ще гласоподават българите в чужбина откакто за 45-тият парламент гласувахме за регион чужбина. Сега би трябвало да определим и от какъв брой мандата ще се състои този регион, ” изясни ръководителя на Комисията.

Антоанета Цонева разяснява и решението на Конституционния съд (КС) и настояването за предварителното отрстраняване на основния прокурор от правосъдния министър Надежда Йорданова като дефинира, че чака задоволително доказателства да се внесат във Висш съдебен съвет, които да покажат, че Иван Гешев би трябвало да бъде отхвърлен от служба като неприспособим да извършва функционалността и отговорностите на основен прокурор на републиката.

“Очаквам, че ще забележим задоволително обстоятелства, които следва да се вземат поради при разглеждането всъщност. Трябва да призоваваме към съвестта на всеки един магистрат във Висш съдебен съвет ”, добави тя.

На въпрос за сериозността на листата възложен от премиера предходната седмица ианализа на това какво са създали и какво не са прокуратура, Министерство на вътрешните работи и службите по всеки един от случаите, за които приказва министър ръководителя Антоанета Цонева сподели: “Аз не мога да ги преглеждам случай по случай. Само знам, че когато ние вдигнахме тематиките свързани с Булгартабак, когато говорихме за господин Пеевски, сигналите, които изпращахме до прокуратурата, реакцията нямаше. Когато тръгнахме против сараите на Доган и търсехме отговор от институциите по какъв начин е допустимо да има длъжностен парцел във акваторията ни, реакцията още веднъж беше никаква. Много са случаите, с които от “Демократична България ” сме се занимавали преди да влезем в Народното събрание. А и по-късно знаетe, че и в 46-ия парламент направихме комисия за Росенец, и краткотрайната комисия „ Магнитски “.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР