Необходими продукти:>Ечемичен малц - 500 г светълХмел - 1-2 г

...
Необходими продукти:>Ечемичен малц - 500 г светълХмел - 1-2 г
Коментари Харесай

Рецепта за домашно пиво

Необходими артикули: > Ечемичен малц - 500 г ярък
Хмел - 1-2 г ароматичен на гранули
Хмел - 1-2 г ароматичен на гранули
Вода - 2 л. за озахаряване
Вода за промиване - 1.5 л.
Бирени дрожди - 1-2 година Нотингам
Захар - 50 г за естествена газировка в бутилките> Начин на подготвяне > В огромна тенджера (5л. и нагоре) се затопля водата за озахаряване до 60 градуса (мери се с термометър). Размесва се смляният не доста на дребно малц с водата в тенджерата и се поддържа температура от 50-55 градуса за 15 мин. След това се подгрява до 62 градуса на котлона и се задържа по този начин за още 15 мин.
Следва ново загряване с бъркане до 72 градуса и задържане там до цялостно озахаряване (30-45 минути). През това време се затопля водата за промиване до 78 градуса (но не повече!) в различен съд.
Пълното озахаряване се дефинира посредством тъй наречените йодна проба - взема се една лъжица течност от тенджерата и в нея се капва една две капки йодна смес - в случай че не се промени цвета на йода в синьо-лилаво или черно, а остане жълто-кафяв, значи няма нишесте, а всичко е озахарено.
Подгрява се материала до 76-78 градуса, само че не повече и след 5-10 мин. стартира прецеждане в огромен гевгир, тензух или каквото има.
Полива се от горната страна с водата за прецеждане и се изчаква да изтече всичко изпод. За да се пести време, може да се стартира затопляне на главното количество преди цялостното прецеждане.
Завира се всичко прецедено до кипване, а триците се изхвърлят.
Горчивият хмел се влага 10 мин. след завирането, а ароматичният - 10 мин. преди края на процеса.
Вренето продължава час - час и половина, следва бързо изстудяване във вана или леген с вода. Щом температурата падне под 30 градуса, стартира прекачване в съд за ферментация - 5-литрова бутилка от минерална вода (примерно), прибавят се сухите дрожди и бутилката отива на хладно и мрачно място за ферментация, не се затваря компактно!
След 3-4 дни бурната ферментация е минала, следва прекачване без утайката в сходен съд за тиха ферментация, след още една седмица - бутилиране с прибавяне на захарта за газировка. Бутилките се затварят компактно с нови капачки по опция. След най-малко още една седмица може да се опита, а най-добре да отлежи още колкото може седмици на студено или в ледник (една седмица на стайна ритъм. за газировка + две седмици в хладилник).
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР