Необходима е национална програма за въоръжаване на страната, както и

...
Необходима е национална програма за въоръжаване на страната, както и
Коментари Харесай

Велизар Шаламанов: Искането на Русия за връщане на НАТО в старите му позиции, означава България да се откаже от сигурността си

Необходима е национална стратегия за въоръжаване на страната, както и оптимално бързо преустановяване зависимостта от Русия. Това сподели в ефира на предаването "Офанзива " по Нова телевизия някогашният министър на защитата Велизар Шаламанов. По думите му България е относително изоставаща в областта на модернизацията на армията и превъоръжаването.

Развиването на отбранителните качества е наше конституционно обвързване. Дори страни, които не са членки на НАТО, са с по-висока степен на оперативна съгласуемост. Необходимо е започването на диалог по тематиката, с цел да се възползваме оптимално от участието си в Алианса. Предстои среща на върха на НАТО, като България би трябвало да сложи своите цели и да търси помощ от своите съдружници. Страната би трябвало да се готви за интеграция на новите качества, а това няма по какъв начин да стане без ясна национална стратегия, изясни той.

Във връзка с концепцията на Русия НАТО да се върне към старите си позиции някогашният министър разяснява, че това би означавало България да се откаже от сигурността си и от участието си в Европейски Съюз и НАТО.

Дискусията по въпроса течеше в интервала 1997-1999 година, когато България взе решение и сложи въпроса за участието си в НАТО. Още тогава беше ясно, че сигурността ни е обвързвана с участие в Алианса. Желанието на Русия да бъде необуздано НАТО няма по какъв начин да се случи, това не е въпрос на договаряния сред нея и Алианса, добави Шаламанов.

Според някогашния боен министър напрежението в Украйна ще продължи, само че от ескалация на спора никой няма да има изгода.

При такава борба или би трябвало да се стигне до действителен спор, от който никой няма интерес, или би трябвало да се откри метод за потушаване на напрежението. Именно такива са желанията на НАТО, добави той.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР