Необходима е държавна политика за повече български книги. Свалянето на

...
Необходима е държавна политика за повече български книги. Свалянето на
Коментари Харесай

Вицепрезидентът откри българския щанд на Международния панаир на книгата във Франкфурт

Необходима е държавна политика за повече български книги. Свалянето на Данък добавена стойност на 9% е навременно, само че не може да бъде мярка единствено по време на рецесия. Трябва да мотивираме българските създатели. С тези думи вицепрезидентът Илияна Йотова откри във Франкфурт българския щанд на 73-ия Международен панаир на книгата - най-голямото и влиятелно ревю, което дава доста благоприятни условия за контакти.

„ Книгата е белег на развиването на едно общество. Българската книга е въпрос на еднаквост ", съобщи вицепрезидентът и акцентира, че българската нация е основана от книжнината и културата. Според Йотова са нужни целеви средства за библиотеките в България, със особено внимание върху дребните обитаеми места и отдалечените райони.

Представянето на България на панаира обичайно се осъществя от Асоциация „ Българска книга " с поддръжката на Министерство на културата. Гост е писателят Георги Бърдаров - притежател на Европейската премия за литература. „ Българският културен институт, който желаеме да създадем, ще бъде естественият сътрудник на българските книгоиздатели и създатели ", уточни вицепрезидентът. В приветствието си тя акцентира, че е належащо да се подтикват и българските преводачи, които популяризират българското слово по света.

Илияна Йотова е подготвена с няколко начинания за стимулиране на четеното измежду българите, които ще реализира взаимно с Асоциация „ Българска книга ". След откриването на щанда вицепрезидентът беседва с представители на управлението на Международния панаир.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР