Нено Димов - в качеството си на министър на околната

...
Нено Димов - в качеството си на министър на околната
Коментари Харесай

Прокуратурата извади показанията на зам.-министрите на Димов за кризата в Перник

Нено Димов - в качеството си на министър на околната среда и водите, е бил съответно и постоянно осведомен за настоящото и планирано положение на водния размер в язовира. Въпреки внезапния спад на притока и бързото понижаване на водното количество в язовира, същият е разрешавал разходване на вода за промишлени потребности в поисканите от предприятията размери, въпреки те да са разполагали и с други водоизточници. По този метод Нено Димов не спазил нормативното условие за преди всичко подаване на вода от язовир " Студена " за питейни и битови потребности на популацията в района. Това споделя в свое публично известие прокуратурата.
Държавното обвиняване прави изказванието и с издание на протоколи от разпити на трима очевидци. Сред тях личат имената на зам.-министъра на околната среда Красимир Живков, в чийто сектор е отговорността за язовирите, различен зам.-министър на екологията - Атанаска Николова и Мая Дряновска, шеф отдел " Управление на риска от наводнения " при дирекция " Управление на водите " на Министерство на околната среда и водите.
В показанията си Живков акцентира, че не той има право да утвърждава месечните графици за водочерпене от язовирите - това е право единствено на министъра, т.е. Нено Димов. Живков прибавя и, че Димов не е желал да се прави смяна по графика на водовземане от язовир " Студена " от страна на специалистите на " Управление на водите " в интервала януари 2018 - до края на 2019 година. Това обаче е в несъгласие с формалната информация на уеб страницата на Министерство на околната среда и водите в графика за черпене на вода от " Студена " - за ноември, 2019 година, е одобрено понижение на водовземането - както за питейни потребности, по този начин и за индустриални (за " Стомана индъстри " и " Топлофикация Перник " ). Живков обаче прецизира и, че в никакъв случай не е участвал физически в кабинета на Димов, когато министърът е вземал решения за графиците. Но прибавя и, че на 7 ноември предходната година приказвал с Димов за смяна на графика за " Студена ", а на 19 ноември напълно е спряна водата за " Стомана индъстри " и " Топлофикация Перник ". Предложението за това било на дирекция " Управление на водите ". Живков прецизира, че не е разкрил експлицитна заповед от Димов да промени графика - според член 53 от Закона за водите, а единствено е говорено това да стане.
Очаквайте детайлности!
Какво става с Нено Димов - припомнете си в този материал!
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР