Неморално, недопустимо и укоримо. Така директорът на Областната дирекция на

...
Неморално, недопустимо и укоримо. Така директорът на Областната дирекция на
Коментари Харесай

Скандалът с полицейския началник, карал със 100 км/час - безславен край на една образцова кариера

Неморално, неприемливо и укоримо. Така шефът на Областната дирекция на Министерство на вътрешните работи ст. комисар Георги Чергов дефинира държанието на началника на Пето районно ръководство гл. контрольор Иван Чочков, който е бил засечен да кара със скорост доста по-висока от допустимата и то в градски условия.  
Прочетете още
Както TrafficNews заяви преди седмица, полицейски шеф от пловдивската полиция е бил засечен с мобилен радар да се движи със 104 км/час по един от най- натоварените булеварди в града. Скоростта е два пъти по-висока от позволената в града. Медията изпрати въпроси до управлението на дирекцията, в които  поиска информация за самоличността на нарушителя и наказването, което вероятно ще му бъде наложено. Днес, на брифинг, полицейският началник отговори на въпросите, като като се изключи че разкри самоличността на нарушителя, заяви, че е същият се е опитал да влияе върху чиновниците, установили нарушаването.

„ Запознах го, че съм разпоредил инспекция и в случай че има данни за дисциплинарни нарушавания, ще му бъде потърсена дисциплинарна отговорност. Смятам държанието му за аморално и укоримо и като шеф на Пето районно той би трябвало да понесе отговорност. В тази връзка желаех от него да освободи поста ” съобщи Чергов. На този стадий Чочков не е подал заявление за пренасяне или овакантяване.

Какви са разновидностите, при положение, че началникът не подаде заявление?

Административната глоба, която той може да понесе е санкция и отнемане на 3 месеца от правоуправление.  Паралелно с това той ще бъде тестван за нарушавания на Етичния кодекс, защото се е опитал да влияе върху чиновниците. Според информация на TrafficNews , Чочков е бил засечен от мобилна камера на бул. Санкт Петербург ”. По-късно той се е върнал на същото място и е попитал патрула за какво работи на територията на Пето районно, без да  е отбелязал наличие в районното.   

Според  чиновници, с държанието си полицейският шеф е нарушил няколко точки от Етичният кодекс: 
Държавният чиновник без значение от заеманата служба в качеството си на
участник в пътното придвижване се подчинява: 

а) на нормативно избраните правила за придвижване по пътищата в Република

България; 
Държавният чиновник в качеството си на началник е образец за
професионално, независимо и дейно осъществяване на служебната активност.

 58. Държавният чиновник в качеството си на началник не употребява йерархичното

си състояние за реализиране на напън върху подчинени.

Друг е въпросът по какъв начин ще бъдат потвърдени нарушаванията, защото  извън записаното нарушаване на ЗдвП,  показанията на двете страни ще бъдат дума против дума.

Чочков може да бъде отхвърлен от служба или командирован до привършване на инспекцията. 

Със или без негово единодушие обаче, към този момент се търси нов шеф на Пето районно. 

Предвид, че полицейският началник през последните години неколкократно бе спряган като претендент за директорския пост, това е много незнаен край за кариерата му, която до този миг нямаше черни петна. Той има повече от 30 години стаж в системата, минал е през всички равнища в йерархията на полицията, бил е в най- тежките браншове на дирекцията, взел участие е в разкриването на редица тежки закононарушения. 

Междувременно стана ясно, че предстоят назначения в бранш Икономическа полиция, районно управление (на МВР) - Раковски и Труд. Началникът на Икономическа полиция Славчо Алексиев е подал заявление за овакантяване. Директорът на Областната дирекция ст. комисар Чергов е изпратил предложение до министъра шефът на районното в Раковски Димитър Събчев да бъде назначен за зам.- шеф. Събчев в продължение на няколко години заемаше този пост, само че бе изместен по време на първото служебно държавно управление. Впоследствие по разпореждане на предходния шеф Васил Костадинов, той бе командирован на границата, а против него бе формирано дисциплинарно произвеждане. То към този момент е завършило, като отправените обвинявания не са се удостоверили. Чергов даде висока оценка за работата на служителя на реда и съобщи, че той ще влезе в екипа му. Николай Кирков бе върнат на поста си в Шесто районно, откакто в продължение на две години предходните управления на дирекцията отказваха да изпълнят решенията на съда.  Така, че в Труд, където Кирков бе командирован,  също ще бъде назначен нов шеф. Предстои да бъде ангажиран поста и на втория зам. шеф. 

Директорът на полицията съобщи, че няма да прави самоцелно кадрови промени. " Всяка ще бъде след преценка, разбор и с оглед възстановяване средата на работа и постигането на по-високи резултати ", сподели той. Според осведомени, следва той да направи още промени в екипа си. 

 

 

 

 

 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР