Нелоялните търговски практики са проблем не само на потребителите, те

...
Нелоялните търговски практики са проблем не само на потребителите, те
Коментари Харесай

Стоил Алипиев: Съобщението за намаление се използва изключително неправилно от търговците

Нелоялните търговски практики са проблем освен на потребителите, те са проблем и на конкуренцията, тъй като търговците, които се придържат към нормативната уредба, действително са принудени в един миг да влязат в сивия бранш, с цел да оцелеят на пазара.

Търговците би трябвало да знаят, че когато употребяват известието за понижение, би трябвало да се придържат към нормативната база и това известие за понижение никога не би трябвало да се употребява като дълготраен прийом за привличане на клиенти.

Това сподели в изявление за БГНЕС ръководителят на Комисията за отбрана на потребителите (КЗП) Стоил Алипиев.

В момента КЗП е съсредоточила своите дейности върху систематични и авансово готови подходи, с цел да може да избяга от реактивния метод, който до сегашния миг е имала, като е концентрирала вниманието си отвън жалбите и сигналите, които получава, към това да в профил един трайно наложил се проблем на пазара – неправилното потребление на известието за понижение. Това се случва освен поради така наречен Черен петък, който сега към момента тече в някои търговски обекти, само че и тъй като КЗП е установила нарушавания от страна на търговците във връзка с потреблението на известието за понижение.
Стоил Алипиев
„ Поради това в средата на октомври месец КЗП предприе дейности, напълно планувани и систематични, да прави инспекции по комерсиалната мрежа за това по какъв начин търговците употребяват този маркетингов прийом “, означи Стоил Алипиев, като направи и разграничаване сред известието за понижение и действителното понижаване на цената.

Той изясни, че намаляването на цената е субективно разбиране, което всеки един търговец може да прави колкото пъти реши и в каквито желае размери, които смята като най-хубави за него, като това може да се случва и по няколко пъти дневно. „ Но когато употребява известието за понижение като прийом, с който да притегли клиенти, би трябвало да се придържа към нормативната уредба – то не би трябвало да бъде прилагано за по-дълъг период от 30 дни, като би трябвало да бъде направено от най-ниско прилаганата цена за интервал 30 дни обратно от датата на неговото оповестяване “, съобщи ръководителят на КЗП.

Алипиев уточни, че неправилното потребление на известието за понижение води до административни наказания, както и до опцията КЗП да разсъждава в посока налагане на актове за нелоялна комерсиална процедура на търговците, които го употребяват като дълготраен прийом за привличане на клиенти.

От стартирането на акцията до момента са осъществени към 600 инспекции, в към 12% от тях са установени административни нарушавания. Все още текат инспекции, като се изискват информация и документи от търговците по какъв начин и по какъв метод ползват известието за понижение. По думите на ръководителя на КЗП те ще продължат до края на годината, поради коледните и новогодишните понижения, а също и през 2023 година

Алипиев заяви, че проблемите на потребителите са в три съществени насоки и посочи, че първият от тях е съществуването на неравноправни клаузи в договорите, които потребителите подписват с търговците. Те са типизирани, авансово и едностранно направени от търговците, предопределени за неустановен брой консуматори и няма по какъв начин да чакаме да са в тяхна изгода. Именно заради тази причина преди два месеца КЗП насочва внимание към този вид контракти, които мобилните оператори, както и банковите и небанковите финансови институции подписват с потребителите. Данните във връзка с мобилните оператори ще бъде оповестени най-вероятно към края на януари 2023 година, до момента в който за финансовите институции ще бъде належащо повече време, тъй като са към 200.

„ Вторият огромен проблем на потребителите е съществуването на потреблението на нелоялните практики от търговците “, добави Алипиев. Това е проблем както на потребителите, по този начин и на конкуренцията, а в един миг стартира да се трансформира и в проблем на политиците. „ Колкото и държавните управления да набират старания за стабилизиране на цените, за повишение на приходите на популацията, когато на пазара има нелоялни практики, с които търговците мамят потребителите, и съществуване на доста неравноправни клаузи в договорите, които те употребяват в комерсиалните си връзки с потребителите, в потребителската кошница остава все по-малко и по-малко като краен резултат. Реално това, което е реализирано като нарастване от държавните управления, е изядено от нелоялните търговски практики и неравноправните клаузи “, акцентира той.

Алипиев добави, че е доста мъчно потребителите сами да се борят с нелоялните практики. Затова е от извънредно значима роля КЗП да реализира последователен и целеви надзор, който да взема решение проблемите на потребителите превантивно. Важно е и КЗП да може да работи взаимно с браншовите организации, тъй като съгласно него, когато има отрасъл, това допуска предпочитание за съблюдаване на нормативната база, което ще способства и за изчистване на сивия бранш.

Третият, доста значим миг, който Алипиев засегна, са способите за различно решение на потребителските разногласия и по думите му е належащо да се извърши смяна в законодателството, с цел да бъдат ефикасни. „ Потребителските разногласия много постоянно са свързани с доста невисок номинален интерес на разногласието и това е повода, заради която потребителите не намират претекст да тръгнат да търсят правата си по исков ред “, описа той.

Когато обаче потребителите не търсят правата си, у търговеца се натрупа възприятие на безотговорност, само че също по този начин се натрупа и обществено напрежение в самите пострадали, което в един миг, когато доближи своя лимит, стартира да насочва своята сила против неразбираем получател, тогава най-често виновността е отправена към моментните ръководещите, само че не постоянно те са повода за тези проблеми, съобщи Алипиев.

Средно КЗП получава към 20 000 тъжби и сигнали на година. Според ръководителя обаче е по-важно КЗП да се концентрира върху това какви са пазарните проблеми, тъй като приемането на сигнали единствено по себе си не дава цялостна визия за потребителските проблеми, тъй като огромна част от тях може и да не са стигнали до контролния орган или да са се решили без неговата интервенция. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР