Нелепо е заемането на героични пози от министър-председателят за това

...
Нелепо е заемането на героични пози от министър-председателят за това
Коментари Харесай

Вигенин: Смешно е Борисов да се прави на герой, евросредствата изтичат към фирми на властта


Нелепо е заемането на героични пози от министър-председателят за това какви велики неща е постигнал в Брюксел. Всъщност ни се отпускат пари, тъй като през последните 7 години България не е постигнала задоволително и се постанова да бъдат вложени спомагателни средства. Това изясни зам.-председателят на Народното събрание и народен представител от Българска социалистическа партия Кристиан Вигенин във връзка завършилата среща на Европейския съвет и хвалбите на Борисов, че България ще получи повере средства, в сравнение с е очаквала.

Кохезионата политика е неуспех - евросредствата изтичат към околните до властта компании, подсети Вигенин. Според него би трябвало да бъдат затворени тези „ кранчета “.

Анализите занапред предстоят, само че да дадем нашата първична оценка. Струва ни се неуместно заемането на героични пози от министър-председателя за това какви велики неща е постигнал в Брюксел. Всъщност би трябвало да стартираме от там, че в края на краищата бюджетът по страни се дефинира по едни първични формули, които демонстрират, че за последните 7 години България не е постигнала задоволително и й се постанова да бъдат вложени спомагателни средства, изясни още националният представител.

И разяснява за какво в действителност не е постигнала задоволително - 7 години по-късно пропастта сред районите продължава да се задълбочава вместо да се изравняват тези разлики. Кохезионната политика е неуспех. България продължава да бъде най-бедната в Европейски Съюз и тук въпросът е, че вместо да се търси постигането на национални цели, вместо да има ясна национална политика, това, което се случва, е фокус върху усвовяването на средствата, добави Вигенин.

Темата изясни в детайли и евродепутатът Петър Витанов. Един милиард евро повече за кохезионна политика е оценка за степента на назадничавост на българската стопанска система, акцентира той.

Според него съглашението сред евролидерите е било крачка обратно по отношение на предлагането на Европейска комисия, само че въпреки всичко водещ остава правилото на солидарността. Защото безвъзмездните средства преобладават над заемните средства. Солидарността, която е в основата на европейския план, е доста ясно забележима, съобщи още Витанов.

По отношение на България той разгласи няколко мита. Действително ние получаваме 1 милиарда повече за кохезионна политика, само че желая дебело да подчертая, че това не е триумф. Това по-скоро е оценка за степента на назадничавост на българската стопанска система. Очевидно множеството пари значат, че ние наваксваме с по-бавни темпове изоставането си по отношение на междинните европейски нива. Давам за образец други страни от Централна и Източна Европа, които към този момент съумяха да доближат средноевроепйските приходи. Освен това процентът, с който са увеличени средствата, следва общия ритъм на напредък, добави Витанов.

Той разяснява за 200-те млн. евро повече за най-изостаналите си райони. Словения - една двумилионна държва съумя да извоюва съвсем два пъти повече - 350 млн. евро за своите изостанали региони. Една релативно съотносима като население страна като Чехия - 8 пъти повече - 1.55 милиарда евро по същото перо. С оскърбление мога да кажа, че нещо, за което ние от Българска социалистическа партия се борихме - Фондът за обективен преход е орязан на половина. В това число средствата за България от 2.7 млн. евро са малко над 1 милиарда евро. Смятам, че този фонд, който задачата му беше да се бори с отрицателните социално-икономически последствия от дехармонизацията на европейския континент, е извънредно значим за България, добави още той.

Тези 29 милиарда евро, с които се хвали нашият министър-председател - безвъзмездните средства са малко над 24 милиарда Останалото е достъп до капитали и този достъп би трябвало да бъде привързан с резултатите. Нещо хубаво и положително е, че към този момент средствата би трябвало да бъдат обвързани с върховенството на закона и с оценката на европейския учебен срок, а точно нуждата от промени, посочи още Витанов.

Normal021falsefalsefalseBGX-NONEX-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name: " Нормална таблица " ; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-parent: " " ; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin-top:0cm; mso-para-margin-right:0cm; mso-para-margin-bottom:10.0pt; mso-para-margin-left:0cm; line-height:115%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family: " Calibri ", " sans-serif " ; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family: " Times New Roman " ; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;}
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР