Нека си говорим открито – Коледа е най-трудното време в

...
Нека си говорим открито – Коледа е най-трудното време в
Коментари Харесай

Да оцелееш по Коледа

Нека си приказваме намерено – Коледа е най-трудното време в годината. Липсата на време безусловно ни задъхва, парите не стигат, упованията са високи, стресът е огромен. И от „ най-големият фамилен празник ” се трансформира в „ кошмарът по Коледа ”.

Прости правила да прекараме прелестно празниците

Нагласата. Да построим вярна настройка е най-хубавото нещо, което можем да сторим със себе си. Подгответе се, че множеството от нещата, които сте намислили, няма да се случат, подгответе се, че ще си казвате „ Не ”, подгответе се за това, че животът си е същият и не трябва да се поддаваме на нервността. Нищо не е по обвързване, нищо не трябва да е, „ тъй като е Коледа ” – да харчим, да скитаме по мероприятия, да готвим до лудост сладки или постни ястия.

Очакванията. Коледа е празникът с най-вече упования – всичко би трябвало да е напълно. Трапезата – подредена съвършено, децата да се трансфорат в ангелчета, мъжът ви да желае да гледа коледни филми с вас, да има най-красивата декорация – от покривката до венеца на вратата. Реалността е доста по-различна и доста по-„ ваша ”. Очакванията нормално са ни насадени отнякъде другаде, тъй като от нас се изисква само да сме спокойни и да имаме време за децата, които са във почивка, за нас, като двойка и за себе си, като човек. Другото е суетност.

Планирането. Започнете от рано и по малко да планирате Коледа. Търсете подаръците си преди известния Черен петък, който ни се натресе с цялата мощност на една супер развита стопанска система, обмислете – кой какво ще получи, определете менюто и не се изхвърляйте. Планирайте деловите си задания по този начин, че наближи ли Коледа те да намалеят доста, без да трансферирате за следващата година. Купете и надпишете коледните си картички рано – те са едни и същи, хората са едни и същи, посланието е едно и също. Ако е късно и към този момент сте се нагърбили с куп отговорности – самоуверено си признавайте, че не можете да се справите и казвайте „ НЕ ” - супер герои не съществуват. Затова пък - отпускайте се в непланирани неща, те ще ви върнат жизнерадостта.

Дайте си въздух. Поне за малко време, само че всеки ден, отделяйте време за себе си. Разхождайте се напразно, четете, гледайте филм, отделете време за заниманието си. Ако сами не си давате да починете и не свикнете да отказвате на децата, мъжа си, приятелите и да пазите персоналното си пространство от нервността, никой няма да го стори вместо вас, а в противен случай – всички ще ви се качат на главата и ще ви товарят с претенции и искания. Това е празникът – време за отмора.

Освободете се от „ би трябвало ” и „ в реда на нещата е ”. Нищо не е наложително на Коледа – нито обилната декорация, нито многото дарове. Ако нямате време – не се тормозете ненужно. Колкото – толкоз. Съсредоточете се върху най-близките, осигурете минимума и спестете време и пари за по-важни неща, които да свършите през идващата година. Ако вълнението не ви идва от вътрешната страна, няма смисъл да го демонстрирате принудително. И, в случай че такова е желанието ви в реалност, заминете нанякъде, никой не е споделил, че Коледа се случва в нашия дом, тя се случва в сърцето ни.

Свършете малко работа. Много противен белег на почивките и празниците е, че работата нормално се натрупва. Ако всеки ден отмятаме по малко задания, отговаряме на някой мейл или някой и различен диалог, нещата въпреки всичко ще се движат, а няма да се струпат на бюрото след почивката когато стресът така и така ни чака. Благодарение на технологиите, не се постанова да седим пред служебния компютър, а можем от смарт телефон или таблет също да вършим работа.

Излезте и се забавлявайте, само че не всяка цена. По Коледа е цялостно с мероприятия – концерти, базари, благотворителни събития. Кое по-напред? На кой да угодим по-напред? Имаме потребност от културен живот на възрастни, децата желаят да стоят два часа на детска работилничка и да вършат декорации за елхата...Не се хвърляйте на всичко и не обещавайте всичко, което празничният календар предлага.

Забравете за позирането по празниците. Не сме идеални – нито домакини, нито родители, нито сътрудници. Немислимо е да поддържаме такава заблуда за себе си. Натрапена от доста реклами и коледни филми – домът ухае на сладки, облян в светлина, звучат коледни песни, красиви, усмихнати и се гледаме право в очите с обич – всичко това увековечено със фотоси в обществените мрежи, гарнирани с възхитени „ лайкове ” на съвършенството, което се излъчва от нас. Споменът, като се изключи че ще е нереалистичен, ще натрупва неправилни упования към нас самите. А това води единствено до отчаяние.

Коледа е чувство във всеки от нас. Коя традиция ще изберем, си е наша работа. Важното е да не усещаме стрес, а това да е взето от нас решение, която можем да осъществяваме умерено. И когато се съберем на Бъдни вечер да няма отмалялост и негативизъм, нервност и прибързаност, а да прекараме една добра фамилна вечеря.
Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР