Нека русенската общественост е спокойна, че летище Русе ще бъде

...
Нека русенската общественост е спокойна, че летище Русе ще бъде
Коментари Харесай

На Летище Русе кипи ремонтна дейност

Нека русенската общност е спокойна, че летище Русе ще бъде актуализирано, декларират вложителите

В непосредственост до летището се намира Дивечовъден резерват “Батаклията ”, благосъстоятелност на Държавно ловно стопанство „ Дунав “, Русе. В него са регистрирани близо 200 благородни елена и стотици сърни. Някои от тях си живеят непрекъснато на територията на летището, огромна част от която е обрасла с шубраци и дървета през последните десетилетия занемареност.

Само за 10 дни – от 27 февруари, датата на подписването на контракта сред Община Русе, притежател на летището, и вложителя „ Еърпорт Русе “ ООД, до 8 март в това число, са построени съвсем 2 км от 9-километровата периметрова ограда на аеропорта, оповестява. Според Антони Търницов, единият от двамата вложители, оградата се строи съгласно условията за летище – 2,5 метра висока, от горната страна с навита бодлива тел, с цел да не може да бъде прескачана от елени, сърни и хора.

Изграждането на оградата на летище Русе е част от обещаните от „ Еърпорт Русе “ най-малко 14 млн. евро вложения, които би трябвало да трансформират буренясалото летище край село Щръклево в съвременен районен аеропорт.

Паралелно с това се чистят и израслите през последните 30 години шубраци и дървета, които съставляват заплаха за полетите, защото са леговище освен за едри животни, само че и за стотици птици. За почистването им вложителят е получил позволения от съответните институции.

Вече се прави и ремонт на пространствата на втория етаж на терминала, които ще бъдат офиси, стаи за отмора на водачите и прочие Сменят се старите електро- и ВиК съоръжения със модерни, с цел да се избегне заплахата от къси съединения и течове.

Още в деня на подписването на контракта за даване правото на прилагане на летище Русе са били направени и приемо-предавателни протоколи, с цел да е ясно в какво положение вложителят приема аеропорта. Те са съпроводени от голям брой фотоси, които ясно илюстрират ситуацията.

„ Целта е да се види какво вземаме, с цел да може след приключването на периода за прилагане на летището елементарно да се съпостави с това, което ще оставим. Правим всичко това, с цел да потвърдим, че сме пристигнали да работим за развиването на летище Русе, от което ще имат изгода както обществеността на града и района, по този начин и ние като вложители. Работим интензивно от първия ден и това може елементарно да се види. Затова каним публицисти на 9 март, с цел да отразят какво сме създали за този къс интервал. След три месеца ще ги поканим още веднъж, да сравнят напредъка. Нека русенската и цялата авиационна общност се уверят, че не сме пристигнали да крадем летището! Нека са спокойни, че летище Русе ще бъде актуализирано и ще придобие тип, доста прелъстителен от оня, който е бил до момента в който е било експлоатирано преди повече от 30 години “ – изяснява Антони Търницов.

Преди дни са подадени и всички документи в съответните държавни институции за отразяване на смяната в стопанисването на аеропорта.

Тук е моментът да напомним, че всичко това се случва при подадена в средата на февруари тъжба в Административен съд – Русе против решението на локалния общинския съвет от 24 януари 2023 година за предоставяне на безплатно право на прилагане на летището на вложителя за период от 10 години.

Жалбоподателят оспорва решението като „ незаконосъобразно “. След порядъчно отсрочване държавната такса е импортирана от жалбоподателя в последния период и на делото е даден ход. По молба на Русенския общински съвет с определение от 22 февруари 2023 година съдът позволи авансово осъществяване на оспорваното решение с претекстовете, че това се прави в отбрана на значими държавни и публични ползи.

Именно по-късно – на 27 февруари, беше подписан и договорът сред общината и вложителя.

Така че, в последна сметка, построяването на периметровата ограда на летище Русе, ремонтът на пространствата и почистването на шубраци и дървета се прави от вложителя единствено за негова сметка и само в негов риск. Това е записано и в подписания контракт с общината. Следователно, в случай че един ден съдът почете импортираната тъжба и разгласи решението на Русенския общински съвет за отдаване на летището за незначително, то всичко направено до тогава – оградата, ремонтите и прочие, ще останат безплатно за Община Русе, а вложителят ще пие една студена вода и ще иде да откри шанса си някъде другаде.

В този смисъл фактът, че Общинският съвет – Русе е дал своя вот „ за “ „ безвъзмездното право на прилагане “ на летището въобще не значи, че това „ безплатно “ право е и гратис. Напротив. Само построяването на периметровата ограда и почналите поправки костват към 2 млн. лв..

На нас ни остава да забележим какво ще е окончателното решение на съда.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР