Нека подготовката за Великденските козунаци да започне сега - и

...
Нека подготовката за Великденските козунаци да започне сега - и
Коментари Харесай

Козунак Дебела плитка

Нека подготовката за Великденските козунаци да стартира в този момент - и да не забравите да споделите всички вкусни резултати с нас

Необходими Продукти

● яйца - 4 бр. (единият белтък се отделя за намазване)
● брашно - 3 ч.ч. (около 600 г)
● захар - 2/3 ч.ч. (около 150 - 160 г)
● прясно мляко - 1 ч.ч. (около 200 мл)
● квас - 1/2 кубче, прясна (около 20 г)
● масло - 1 ч.ч. (около 150 г) разтопено
● олио - 2 с.л.
● лимонова кора - на 1 лимон
● стафиди
● ром - малко

Начин на подготвяне

Името на козунака идва от това, че първият опит за заплитане вид „ съветска плитка “ беше несполучлив чисто образно, само че пък без значение от типа му усетът беше превъзходен и си заслужаваше играта с тестото!

За да не забравим около месенето, първо накисваме стафидите в малко ром, с цел да поемат от аромата на алкохола и да набъбнат. (Ако нямаме ром или друго уместно пиво, стафидите могат да постоят и във водичка.)

Започваме с активирането на маята – дребната бучка се поставя в съдинка, поръсва се с 1-2 супени лъжици от брашното и малко захар, след което изливаме към 1/3 от авансово затопленото прясно мляко (не би трябвало да е горещо обаче). Оставяме да шупне (т.е. да набъбне и да се появят мехурчета) и подготвяме останалите артикули.

Почти цялото брашно се пресява в огромно купа – не слагаме цялото, тъй като постоянно сместа поема друго (в взаимозависимост от размера и качеството на употребяваните яйца, мляко и други продукти) и по време на месенето може да се наложи да прибавяме още или пък да е изцяло задоволително.

Правим кладенче в средата на брашното и прибавяме готовата квас, олиото, настърганата лимонова кора, останалата част от топлото мляко и захарта. Разбъркваме пламенно няколко минути с ръце или благодарение на шпатула. Добавяме по-голямата част от изцедените стафиди (оставяме няколко за украса). Разбъркваме още един път и оставяме тестото да почине за към половин час на топло, както си е в купата.

След това върху намазнен плот изсипваме тестото и оставяме наоколо купичка с разтопеното масло. Действаме по следната повторяема процедура, до момента в който не свърши маслото: топим си ръцете в купичката и оформяме тестото – първо на топка, след това разстиламе в продълговата форма и сгъваме на 3, от което още веднъж се получава нещо като топка.

Намазваме отново ръцете с масло и повтаряме предните стъпки. Целта е мазнината да се „ пропие “ в тестото при размесването и последното да стане „ на пластове “. Връщаме в купата и още веднъж оставяме да втаса до удвояване на размера.

След второто втасване идва ред на оформянето. Отново върху набрашнен плот се слага тестото. Разточва се огромен правоъгълник, който се навива на дълго руло. От единия му край се изрязват две идентични цилиндърчета.

Останалата част се разрязва с изострен нож на две по дължина, като в едната част не е до дъно. Двата получени фитила се усукват един върху различен и се слагат в тавата, в която ще се пече козунакът (предварително намаслена). В двата края на „ плитката “ се поставят и цилиндрите. Оставя се да втаса за финален път.

Пускаме фурната да се загрява на 170 градуса. През това време намазваме козунака с разрушения белтък и поръсваме със стафиди и захар (разбира се, може и с ядки или без нищо). Печем към 40 минути, като ревизираме от време на време с дървено шишче. Ако стартира да загаря извън, а от вътрешната страна е недопечен, покриваме с фолио.

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР