Нека не забравяме, че допреди този договор Амазон вече беше

...
Нека не забравяме, че допреди този договор Амазон вече беше
Коментари Харесай

Гореща новина: Амазон сключи договори с всички ракетни оператори, които са конкуренти на СпейсЕкс!

Нека не забравяме, че допреди този контракт Амазон към този момент беше наела последните девет ракети “Атлас 5 ” с съветски ракетни мотори “РД-180 ” на Юнайтед Лонч Алайънс. 

Защо новината е толкоз значима?

Както знаем, понастоящем учредената от Мъск компания СпейсЕкс е най-успяващата галактическа компания в целия свят. Тя изстрелва в космоса приблизително по една ракета “Фалкън 9 ” един път седмично, като огромна част от полетите са по плана “Старлинк ”. Единствено държавната галактическа стратегия на Китай може да съперничи на Мъск със своите ракети “Лонг Марч ”. Но ситуацията се усложни най-много след нашествието на Украйна от Русия в края на февруари. Заради глобите, наложени от западния свят, Русия оповести, че към този момент няма да доставя ракетни мотори “РД-180 ” и “РД-181 ” на Съединени американски щати и стопира полетите на ракетите “Союз ” от европейския космодрум във Френска Гвиана. Така освен Европа загуби “Союз ”, а американците – ракетата “Антарес ”, разчитаща на мотори “РД-181 ”. Нещо повече – войната трансформира Илон Мъск в незаменимия състезател, който никой не може да заобиколи, защото неговите ракети са напълно американски с американски мотори. Замислете се – единственият съперник на “Старлинк ” до неотдавна бе УанУеб – английската компания, която изстрелваше спътниците си с съветски ракети. Днес тези съветски ракети са недостъпни за нея. И като резултат УанУеб се принуди да подписа договор… със СпейсЕкс. Т.е. СпейсЕкс обезпечава полети освен на “Старлинк ”, само че и на главния съперник на “Старлинк ”!!!

Сега разбирате какъв брой огромен е замисълът на Джеф Безос. Той е наел:

1. 18 ракети “Ариана 6 ” на европейската компания Арианаспейс

2. 12 ракети “Ню Глен ” на Блу Ориджин, галактическата компания на самия Безос, с спомагателна алтернатива за още 15 ракетни полета. 

3. 38 ракети “Вулкан ” на Юнайтед Лонч Алайънс. 

Постъпката на Безос е извънредно смела не поради нещо друго – а тъй като нито една от тези ракети не е подготвена. Нито една не е провела даже един-единствен полет. “Вулкан ” и “Ариана 6 ” би трябвало да излетят за пръв път до края на годината, а “Ню Глен ” – през 2023-та. Въпреки всичко Амазон запълни целия им план-график за пет години напред, което значи, че Арианаспейс, Юнайтед Лонч Алайънс и Блу Ориджин освен би трябвало да завършат ракетите – само че да пристъпят към серийно произвеждане и да го мащабират съществено, с цел да могат да осъществят уговорката си освен към “Кайпер ”, само че и към всички останали, които разчитат на тях след рухването на партньорствата на Съединени американски щати и Европа с Русия. Или с други думи – “Ариана 6 ”, “Ню Глен ” и “Вулкан ” би трябвало да стартират да летят толкоз постоянно, колкото ракетите на Илон Мъск “Фалкън 9 ”. 

Безос също по този начин, избирайки толкоз доста полети да бъдат осъществени с “Вулкан ” и “Ню Глен ”, демонстрира, че има сериозно доверие в готовността на мотора си “BE-4 ”, който ще бъде употребен и на двете ракети. Именно този мотор ще размени съветския ракетен мотор “РД-180 ”. 

Амазон чака първият полет с два демонстрационни спътника от плана “Кайпер ” да бъде сбъднат до края на актуалната година. Ако задачата на тези два спътника е сполучлива, ще се пристъпи към изстрелването на главната партида спътници. 

Изглежда, че Илон Мъск най-накрая ще се изправи пред сериозна конкуренция. 

Източници: ULA, Blue Origin, Arianespace

 

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР