Нека хората да не се притесняват да сигнализират, когато забелязват

...
Нека хората да не се притесняват да сигнализират, когато забелязват
Коментари Харесай

Пенка Георгиева, председател на Пациентски организации Заедно с теб: Институциите не си вършат работата

Нека хората да не се тормозят да алармират, когато виждат нередности в региона на опазването на здравето. Това сподели в предаването " Цветовете на България " на Радио " Фокус " ръководителят на Пациентски организации " Заедно с теб " Пенка Георгиева.

Един от тревожните сигнали сега е обвързван с така наречен " електронна рецепта “ и настояването на такса " Компютър “ – пациентите се задължават да заплащат административна такса на лекарите, с цел да им издадат електронна рецепта за лекуване. По думите на Пенка Георгиева единствената такса, която са задължени да заплащат пациентите, посещавайки кабинетите на персоналните си лекари, е административната такса от 2,90 лв.. " В случая да се желаят в допълнение суми от порядъка на 5-10 лв., имаме и сигнали за 15 лв., е в действителност обезпокоително. "

" Има доста други сигнали за доплащане и това е обезпокоително, тъй като доста от хората нямат задоволително средства. Обаче те не смеят да се опълчат на лекаря си, тъй като изключително по-малките селища там той е един, и в случай че се опълчат, по-късно няма да имат опция да се лекуват при него. В такива случаи ги съветваме: дано ни подават сигнали. Може да се подават анонимни сигнали – ние ще създадем инспекция дали е по този начин, ще сигнализираме Министерство на здравеопазването. Нека хората да не се тормозят да алармират, когато виждат нередности ", посъветва тя.

Пенка Георгиева  със страдание изрази мнението, че институциите не си правят работата по подадените сигнали, като нормално реакция няма. " Аз към този момент от дълго време не пиша писма в качеството си на ръководител на Пациентски организации, примерно до Министерство на здравеопазването, просто уведомяваме медиите за всички фрапантни случаи. Благодарение на интензивността на публицистите въпросът доближава до доста хора и тогава има реакции и има надлежно решение съвсем постоянно в изгода и в полза на пациента ", показа тя.

Друг проблем, който показа ръководителят на Пациентски организации " Заедно с теб ", е фактът, че много частни лечебни заведения в незабавните си центрове взимат пари от пациентите си когато те са незабавни, което е нелегално. " Това в действителност е грубо и неприемливо по отношение на пациентите. Аз знам, че в действителност работата на незабавните медици е недооценена, само че Министерство на здравеопазването би трябвало да вземе някакво решение и това нещо да се управлява и контролира, тъй като не може да се издевателства над пациентите ", безапелационна е Пенка Георгиева.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР