Нека 2023 година бъде година на покаяние и възстановяване на

...
Нека 2023 година бъде година на покаяние и възстановяване на
Коментари Харесай

Патриарх Неофит: Нека 2023 година бъде година на покаяние и възстановяване на мира

Нека 2023 година бъде година на смирение и възобновяване на мира. Това се споделя в послание на българския патриарх Неофит в началото на новата 2023 година Агенция БГНЕС разгласява неговия цялостен текст:

„ С признателност към Бога и нова вяра прекрачваме прага на още една година от третото хилядолетие след Въплъщението на Божия Син и наш Изкупител и Спасител – Господ Иисус Христос. Молим се за по-добри и светли съдбини, за повече снизхождение сред индивидите, за бездънен, същински мир във всяко човешко сърце, на всички места по нашата изстрадала земя.

През миналата година животът ни беше белязан от нещастието на разразилата се в самото сърце на християнска Европа, в братска православна Украйна братоубийствена война. Конфликт, в който едни против други се изправиха братя по религия и род; спор, който ще има своите отблясъци и последствия в продължение на десетилетия, посявайки семето на враждата и за бъдещите генерации. Това злочестие имаше своето влияние и върху нас и нашия живот, предизвиквайки и в нашето общество и страна разделения и противодействия, които помрачиха църковния и общностния ни живот.

Затова дано през днешния ден, при започване на Новолетието, още веднъж да отправим най-искрените си молитви към Небесния ни Отец да вразуми всички, да смекчи всяко яростно сърце и обилно да ни дарува Своя мир и Своята неоскъдяваща берекет, с цел да можем да градим сегашното и бъдещето си в единение и в единодушие, с добра и богатства воля, във взаимно съгласие и взаимопомощ, тъй като от Спасителя знаем и би трябвало добре да помним, че „ … всяко царство, разграничено на части една срещу друга, запустява; и всеки град или дом, разграничен на части една срещу друга, няма да устои “ (Мат. 12:25).

Нека Новата 2023-та година бъде година на дълбоко и откровено смирение за нашите грехове, година на положителната воля и на възобновяване на мира по целия свят. Само по този начин ще можем да строим живота си и този на нашите деца съгласно Божията свята воля, постигайки Божия план и божественото предопределение, с които индивидът е сътворен – да ръководи като добър собственик поверения му от Твореца свят, да доближава святост и богоуподобяване.

Нека смирението, молитвата и благодарността ни към Бога бъдат наши непрекъснати спътници през настъпващата година! Да търсим и да изпълняваме не своята егоистична и несъвършена воля, а Божията воля, която ясно ни е засвидетелствана на страниците на Божественото Писание, от които Господ и през днешния ден ни приказва и споделя: „ Аз пристигнах, с цел да имат живот, и да имат в обилие “ (Иоан 10:10). И още: „ Мир ви оставям; Моя мир ви давам “ (Иоан 14:27). Да бъдем – по думите на апостола – „ синове на светлината и синове на деня “
(1 Сол. 5:5), почтени за дара на преизобилната Божия обич.
Божият мир и Неговата велика благосклонност да бъдат с всички нас!
Честито Новолетие!
† НЕОФИТ
ПАТРИАРХ БЪЛГАРСКИ “.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР