Нежен глас, замислен поглед и песни, които разказват истории –

...
Нежен глас, замислен поглед и песни, които разказват истории –
Коментари Харесай

Born to Die: Албумът, с който Лана Дел Рей влезе в историята на Billboard Top 200

Нежен глас, умислен взор и песни, които описват истории – това са едни от първите неща, които изникват в мозъка ни при споменаване на името на Лана Дел Рей.

Музикалната суперзвезда въодушеви цяло ново потомство реализатори, а в този момент албумът ѝ " Born to Die " (2012) публично влезе в историята като един от най-успешните дебюти за всички времена.

" Born To Die “ мина бариерата от 10 години на наличие в класацията Billboard 200.

В нея попадат най-слушаните албуми в Съединени американски щати, като за подреждането им се употребява методология, която комбинира данни за продажби и стрийминг.

Дори след 520 седмици в Billboard 200, албумът продължава да се показва доста добре. " Born To Die " приключи на 48 позиция в края на 2023 година, a сега е под номер 60, като изпреварва " 1989 " на Тейлър Суифт.

Емблематичният за кариерата на Рей албум се причисли към „ 21 “ на Адел като единствените два албума на дами - солови изпълнителки, прекарали най-малко 500 седмици в чарта.

" Born To Die " e първият студиен албум на Дел Рей, публикуван от огромен лейбъл.

При излизането на „ Born To Die “ през януари 2012 година Лана Дел Рей се трансформира в сензация за почитателите - само че музикалната рецензия я посреща с двусмислени мнения.

Албумът включва някои от най-големите ѝ шлагери като " Video Games ", " Summertime Sadness ", " Born To Die " и " Ride ". Песните ѝ са неповторими за времето си феномени. Меланхоличният ѝ жанр, комбиниран с бийтове от хипхоп културата, стават ентусиазъм за много от бъдещите звезди на поп музиката. Били Айлиш да вземем за пример я показва като основен фактор за своето творчество.

И въпреки всичко, първоначално Дел Рей е обект на спорни отзиви на критици, а текстовете ѝ са оценени под лупа.

С песента си " Лолита " да вземем за пример, в която има явни препратки към едноименния разказ на Владимир Набоков, Лана провокира същинска дискусия в американското общество.

" Born To Die " няма номинации за " Грами ", макар че 10 години след премиерата му уеб сайтът на премиите разгласява публикация, в която го назовава " един от най-влиятелните албуми от предишното десетилетие ". Едва след години доста критици и музикални публицисти му дават втори късмет и преоткриват концепциите му.

Останала неразбрана за част от рецензията, изпълнителката сграбчва интереса на младите слушатели съвсем директно след издаването на албума. Тя бързо се снабдява с предани почитатели, изключително в обществената платформа Tumblr, където в предишното постоянно споделяше демо записи.

" Не мисля, че ще направя различен албум. Имам възприятието, че към този момент съм споделила всичко, което съм желала да кажа ", споделя Лана Дел Рей пред списание Vogue, запитана за претекстовете си да прави музика.

Изглежда, че изпълнителката въпреки всичко е намерила още истории за описване: На премиите " Грами " през 2024 година тя е номинирана за " Албум на годината " и " Най-добър различен музикален албум " за „ Did You Know That There`s a Tunnel Under Ocean Blvd “.

Хитът ѝ `A&W` е номинирана за `Песен на годината` и `Най-добро различно музикално изпълнение`, а песента ѝ `Candy Necklaces` с Джон Батист е номинирана за `Най-добро поп дуо/групово изпълнение`.

Победителите ще бъдат оповестени на церемонията на 4 февруари 2024 година, само че по всичко наподобява, че историческото ѝ достижение в класацията на Billboard 200 е единствено началото.

Oсвен с музиката си, Лана дел Рей държи и приз за ексцентрични видеоклипове.

Сниман в двореца Фонтенбло, клипът на " Born To Die " отбелязва първия път, когато е позволено да се снима в замъка - дом на кралското семейство в продължение на седем века. Блясъкът на постройката прониква и в други песни от албума.

·
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР