Неизвестен е задигнал чужда чанта с важни лекарства, два телефона

...
Неизвестен е задигнал чужда чанта с важни лекарства, два телефона
Коментари Харесай

Неизвестен взе чужда чанта с два телефона и важни лекарства в голям магазин

Неизвестен е отмъкнал непозната чанта с значими медикаменти, два телефона и учебик от заключена с код клетка за багаж в огромна комерсиална верига в София. Това се е случило на 23 декември, твърди пострадалият - Боян Монев.

" В магазин " Лидл " на ул. " Алабин " 35, клетка 15 е взета от някого найлонова торба за покупки, в която имаше учебник от Очни заболявания, взет от библиотека (за който се чудя по какъв начин ще го върна сега), както и два остарели телефона (от над 10г.), в които обаче имах скъпи контакти ", написа Боян Монев в обществената мрежа Facebook.

Мъжът призова индивида, взел чантата с движимостите му, да я върне. Предлага му и заплащане.

" Ще бъда доста признателен на индивида, който ги е взел против заплащане. Нека да се свърже с мен, подсигурявам анонимност - ще му платя повече в сравнение с може да вземе, в случай че продаде движимостите и няма да се окайвам от него на полицията ", безапелационен е Боян.

Боян акцентира, че в чантата е имало значими медикаменти - една опаковка антибиотик и медикамент, който приема непрекъснато, защото страда от хронично заболяване.

" Освен всичко друго, открих, че в багажа са били и медикаментите ми - една опаковка антибиотик (който в този момент се купува мъчно, единствено с Ел.рецепта), само че най-много лекарството, което пия непрекъснато за хрон. заболяване и за него Здравната каса изисква да предам остарялата опаковка, с цел да получа нова - за отчитане, защото е скъпо - 1800 лева, НО НЕ съдебна експертиза ПРОДАВА в аптеките и не се купува, НИКОЙ НЕ БИ го купил, защото се дава на пациентите гратис. Сега като нямам остарялата опаковка, няма по какъв начин да получа нова идващия месец и да продължа лекуването..... Моля най-малко лекарството да оставите в клетка 15 ", написа Боян.

По думите му чиновници на видеонаблюдението на " Лидл " и на охранителната компания, която ги обслужва, му предоставили противоречиви и разнопосочни сведения.

" Накрая един изплю камъчето, че това, което е станало е следното - пристигнал е " инцидентен " жител и е помолил защитата да му отвори клетката с моя багаж, тъй като си е не запомнил кода... Има си такива хора,к оито с това се " занимават ". Лошото е че Лидл и охранителната компания си трансферират топката за това кой е отговорен (Лидл споделят, че охр. компания е отговорна, тъй като неин чиновник е дал моя багаж на друго лице), а охр. компания споделят, че той го е направил, тъй като Лидл го предиздвикали да прави и тази работа (която няма нищо общо с защитата и в други вериги, например Кауфланд - по думите на шефът на охр. компания не карали защитата да се занимава с това, а с това се занимавали чиновници на самият магазин). Лошото е, че тези чиновници, които отварят кафези със служебния код, не питат в никакъв случай за доказателство, че това е фактически багажа на съответния човек, например не го питат какво има вътре, а отварят на който ги помоли... За Бога братя не оставяйте нищо в кафези с код! ", приключва обявата си мъжът.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР