Неизбежното се случи. Парче космическа отломка - твърде малка, за

...
Неизбежното се случи. Парче космическа отломка - твърде малка, за
Коментари Харесай

Космическа отломка нанесе щети върху Международната космическа станция

Неизбежното се случи. Парче галактическа отломка - прекомерно дребна, с цел да може да бъде проследена - удари и нанесе вреди върху част от Международната галактическа станция (и по-специално - роботизираната ръка Канадарм2).

Инструментът към момента действа, само че обектът е пробил термалното одеяло и е нанесъл вреди върху рамото под него. Инцидентът ни напомня, че казусът с галактическия отпадък в ниската околоземна орбита е бомба със закъснител.

Очевидно галактическите организации по целия свят знаят това. Над 23 000 парчета в ниската околоземна орбита се наблюдават деликатно, с цел да оказват помощ на спътниците и Международната галактическа станция да избегнат евентуален конфликт с тях. Те обаче са с размера на топка за софтбол (или малко по-големи).

Всичко, което е под този размер, е прекомерно малко, с цел да може да бъде следено. Дори едно такова парче обаче, пътуващо с орбитални скорости, може да нанесе съществени вреди - в това число да пробие железно покритие.
Инструментът Канадарм2 (известен и като „ отдалечен манипулатор на галактическата станция " (SSRMS)) е основан от Канадската галактическа организация. Той е част от Международната галактическа станция към този момент повече от 20 години и съставлява титаниева роботизирана ръка с няколко стави, която оказва помощ при маневрирането на обекти отвън станцията. Изпълнява основна роля в монтажа и поддръжката на станцията: реалокира съоръжение и материали в границите на станцията, оказва помощ на космонавтите в работата им в открития космос и обслужва инструментите и други товари, свързани с галактическата станция. Космонавтите минават особено образование за работа с Канадарм2.

Все още не е ясно по кое време тъкмо е настъпил самият конфликт. За първи път вредите са били видяни на 12 май по време на рутинна ревизия. NASA и Канадската галактическа организация са работили в тясно съдействие, с цел да създадат детайлни фотоси на провалите и да оценят вредите.

„ Въпреки ударът резултатите от продължаващия и сега разбор демонстрират, че продуктивността на ръката остава незасегната - написа Канадската галактическа организация. - Щетите са лимитирани до дребна секция в рамото на ръката и термалното одеяло. Канадарм2 продължава да извършва своите отговорности по проект. "

Този път Международната галактическа станция наподобява е извадила шанс, само че казусът с галактическите парчета се усилва. Миналата година станцията трябваше да извърши незабавни маневри три пъти, с цел да избегне конфликт с разнообразни отпадъци на височина от към 400 км.

От изстрелването на „ Спутник 1 " през 1957-а до момента галактическите парчета не престават да се натрупват. Според отчет на Европейската галактическа организация към 130 млн. фрагмента с антропогенен генезис, които са по-малки от милиметър, орбитират Земята сега. Тази численост не включва естествения галактически прахуляк.

Източник: Science Alert

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР