Неизбежно е България да преговаря с Газпром. Нямаме алтернатива на

...
Неизбежно е България да преговаря с Газпром. Нямаме алтернатива на
Коментари Харесай

Министърът на енергетиката: Неизбежно е да влезем в преговори с Газпром, за октомври нямаме газ

Неизбежно е България да договаря с " Газпром ". Нямаме опция на контракта с " Газпромекспорт " в ценово отношение
Кризисният щаб по енергетика заседава за първи път с присъединяване и на синдикални, работодателски и браншови организации, откогато беше основан от служебния кабинет при започване на август. След съвещанието излязоха пред медиите с резюме.

В отговор на въпрос за това къде се разтоварват танкерите с полутечен газ енергийният министър Росен Христов като се базира и на оповестените 250 лева съобщи, че заради липса на слотове е признат единствено един танкер и откакто бизнесът не може да понесе по-висока цена, това на процедура прави към този момент неизбежно да се договаря с " Газпром износ " за обновяване на доставките на газ по настоящия контракт. " Не си правете илюзията, че единственото, което би трябвало да създадем е да пратим мейл и доставките да тръгнат на супер ниска цена ", заключи той.
Заяви, че предходното държавно управление е направило съвсем невъзможни договарянията с съветската компания и е напрегнало връзките с Русия до краен лимит. Изгонихме всички дипломати, прекратихме всякаква връзка, тъй че обстановката въобще не е розова, разказа той. " Ние явно ще би трябвало да се обърнем към тях, нито чакаме лесни, нито бързи договаряния, нито кой-знае какъв резултат при все опита ни и при всички специалисти ", добави Христов. " Отсега мога да ви кажа, че ще бъдат доста тежки и доста труди зароди всичко направено досега ". Попита риторично за какво " Газпром износ " да дава газ на България в случай, че може да продава на доста по-висока цена в Европа количества, които незабавно биват взети.
За септември има обезпечени количества газ, от октомври нататък няма такива, съобщи служебният вицепремиер по икономическите политики и транспортен министър Христо Алексиев, който управлява основания Кризисен щаб в енергетиката.

Алексиев уточни, че щабът работи едвам от три седмици, а първоначално работата му е била съсредоточена в това да събере нужната информация.  " Проблемите, които са насъбрани, са доста ", означи той и добави, че щабът се е концентрирал в началото върху довършването и стартирането в употреба на газовия интерконектор с Гърция, както и финансовото стабилизиране на " Булгаргаз ". 
" Нещата с интерконектора към Гърция са овладени, мобилизирана е цялата страна. Изгубено е много време, в което нищо не е правено действително ", уточни вицепремиерът и транспортен министър.
Според Христо Алексиев " каквито и доставки да желаеме да осигурим те би трябвало да бъдат заплатени, авансирани. Трябва да осигурим нужните количества газ за популацията и за бизнеса на едни положителни, търпими цени ".  " За септември има обезпечени количества газ, от октомври нататък няма такива ", уточни служебният вицепремиер.
По думите му обезпечаване на нужните количества природен газ би трябвало да бъде на допустимо най-хубавите цени.
Алексиев добави, че на днешното съвещание на щаба са участвали представители на браншови, синдикални и работодателски организации и напомни, че обезщетения за газа сега са невъзможни, защото няма настоящо Народно заседание.
Aлексиев също по този начин означи, че във връзка с газа, заради обстоятелството, че няма настоящ парламент, е контрактувано, че в случай че има оферти за обезщетения на бизнеса, то такива би трябвало да бъдат готови като законодателна самодейност, да преминат всичките нужни процедури и да бъде импортиран в новото Народно заседание.
Енергийният министър Росен Христов пък съобщи на днешния брифинг, че интерконектора от Гърция е контрактувано да се пусне на 1-ви октомври. Той припомни и обявеното от самия него в края на предходната седмица, че един танкер с американски втечен газ ще бъде разтоварен в Турция, с което се покриват едвам трета от потребностите за октомври. Месеците ноември и декември обаче не са обезпечени, уточни Христов.
" Количества газ бяха обезпечени отчасти за септември. Трябваше да работим за намиране на количествата без да се фокусираме върху цената ", означи още енергийният министър и добави:
" Газ на каквато и да е цена има, само че тя е такава, че предприятията биха затворили. Фокусът е систематични доставки на оптимална цена. Интерконекторът с Гърция на процедура сме го взели на ръчна. Поели сме ангажимент, в това число и пред президента, че ще проработи от 1 октомври ".
Росен Христов акцентира, че слотовете за разтоварване се продават скъпо и вършат танкерният газ неблагоприятен. Той заяви, че държавното управление стартира договаряния с Азербайджан за договаряне на спомагателни количества газ:
Правителството възобновява договарянията с Азербайджан за нарастване на доставките на газ
" Надявам се в идващите две седмици да реализираме триумф в това направление. Турски компании имат интерес за доставка на тръбен газ до България. Ще стартират договаряния и с тези компании, сподели още служебният енергиен министър ".
Министърът заяви също по този начин, че стартира съществена преструктуризиране на " Топлофикация " - София, определяйки работата ѝ все още като напълно неефективна.
Преди ден Христов разгласи, че държавното управление възобновява договарянията с Азербайджан за нарастване на доставките на газ за страната ни.  " Започваме договаряния с Азербайджан за спомагателни количества газ. В идващите 2 седмици се надявам да реализираме триумфи ". Това заяви вицепремиерът и длъжностен министър на енергетиката Росен Христов. Той добави, че има индикации от турски компании за интерес да доставят газ. " Започваме договаряния и с тях ", разгласи той.
В " Топлофикация София " се основава работна група от финансови и механически експери за цялостно перструктуриране на предприятеието и намиране на вложения за преоборудването му, стана ясно още от думите на министъра.
" В момента фокусът е систематични доставки на оптимална цена. Интерконекторът сме го взели на ръчно ръководство ", добави служебният вицепремиер. " В петък получихме линеен график за приемане на документите и довеждане докрай на строителните работи. Поети са задължения, в това число пред президента, че интерконекторът ще бъде пуснат от 1 октомври, удостовери той.
Министърът напомни и че са съумели да договорят доставката на 1от танкерите с втеченен газ от американска компания. " Тук основното беше неналичието на терминали. Успяхме да организираме свободен
слот за доставка през октомври в Турция. За страдание останалите танкери, макар че офертата беше атрактивна, не можем да се възползваме, тъй като свободните терминали са на такава цена, че у нас крайният артикул ще е неблагоприятен ", уточни Христов. 

Бизнесът
" Не можем да работим на тези равнища на природен газ ", уточни в изказване след съвещанието на Кризисния щаб Васил Велев, предс. на УС на Асоциацята на индустриалния капитал в България. " В Турция е под 11 лева, в Сърбия е 90лв. За съпоставяне - парното в София - неговите 40% са избрани при 120 лева на мегаватчас - августовската цена е близо 300 лева за мегаватчас. Ние направихме сметки с данните, които разполагаме, и считаме, че 200 лева на мегаватчас е постижимо, а 250 лева е пределна цена и би трябвало да се търсят благоприятни условия за компенсиране ", уточни Велев. Според него 200лв е простимо при реактивиране на доставки от “Газпром Експорт ”.
" Ние нямаме опция на доставките на " Газпром износ " в ценово отношение ", безапелационен бе Велев. По думите му губим съвсем 180 млн. всеки месец - съвсем същото количество ще можем да икономисваме и от контракта с азерите, в случай че в действителност влезе в деяние интерконекторът на 1-ви октомври. 
Синдикатите
Ваня Григорова, стопански консултант на президента на КТ " Подкрепа ", разяснява: " Това, което беше чуто от страна на бизнеса е, че при цена от над 250 лева за цена на газа значи затваряне на предприятия. Напомням, че България е с най-високите равнища на енергийна беднотия в целия Европейски Съюз, а към момента нямаме създадена формулировка за “енергийно небогати ” жители, тъй че те да могат да бъдат подпомагани не с целеви помощи за отопление, а за постоянните месечни заплащания за електричество и газ. Това, което стана ясно е, че даже за обезщетенията за бизнеса към този момент мъчно  се намират средства за отплата ".
Синдикатите упорстват да се подсигурява доставка на допустимо най-евтиния газ. " И второ - по отношение на цената на тока - желаеме да се упорства пред Европейска комисия да имаме право като страна да ограничим износа си на ток ". Според Григорова България може да обезпечи потребностите си от електоенергия, в случай че не изнася всичко и в случай че не всичко се търгува на тържищата. 
Тя подчертава още и на потребността от отплата на градския превоз, с цел да не остане страната без обществен превоз. Тази тематика още веднъж ще стане изключително мъчителна в края на годината, защото средствата, които бяха заделени през актуализацията на бюджета, ще бъдат изчерпани, предизвести Ваня Гргорова.
 
Източници: БНР, NOVA TV, бТВ, " 24 часа ", dnevnik.bg
 
 
 
 
 
 

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР