Неидентифицирани засега хакери са се опитали с измама да отворят

...
Неидентифицирани засега хакери са се опитали с измама да отворят
Коментари Харесай

Хакери опитали да измамят ЕЦБ с телефон на Меркел

Неидентифицирани към този момент хакери са се пробвали с машинация да отворят акаунт в Европейската централна банка (ЕЦБ).

Те са се свързали с шефа Кристин Лагард, като са се показали за някогашния немски канцлер Ангела Меркел. Изпратените телефонни известия (SMS) са били от номер, сходен на този на канцлера. В тях се предлага да се продължи връзката в приложение за известия, защото там кореспонденцията е криптирана.

Това заяви във вторник " Ройтерс ", като цитира свои източници.

Заговорът бързо е бил осуетен, без да бъде компрометирана никаква информация, сподели представител на ЕЦБ. Самата Лагард се е свързала по телефона с някогашния канцлер на Германия. Все още не е известно по какъв начин нападателите са получили достъп до номера на Меркел.
 Хакери разгласиха персонални данни на стотици политици в Германия
Хакери разгласиха персонални данни на стотици политици в Германия

Всички съществени немски партии са наранени без " Алтернатива за Германия "

" Можем да потвърдим, че неотдавна имаше опит за кибер случай с присъединяване на президента, сподели представителят на ЕЦБ. Беше разпознато и спряно бързо. Никаква информация не е изтекла. Нямаме какво повече да кажем, защото следствието продължава. "

За случая първо заяви Business Insider.

В писмо от 4 юли, забелязано от " Ройтерс ", немското вътрешно разузнаване и Федералната работа за осведомителна сигурност предизвестяват немските законодатели, че сходна скица е в ход , само че без да посочват нито една от задачите.

" По-конкретно, хакерите експлоатират съществуващите връзки на доверие сред две високопоставени политически фигури ", се споделя в известието, имайки поради " акция за обществено инженерство ".

Въпреки че тактиката не е нова, немските управляващи признават, че тази скица е неповторима с това, че употребява прикритието на висши политици.

" Засегнатите страни, които предават данни за засвидетелствуване на нападателите, губят надзор над съответния месинджър акаунт. След това нападателите могат да употребяват този акаунт, да вземем за пример, с цел да нападат други хора ", предизвестява писмото.

Той сподели, че сходна скица нормално изисква от потребителите на мобилни телефони да преминат от SMS към WhatsApp, само че също и към Signal или Telegram, като и двете се продават като несъмнено криптирани приложения.

Припомняме, че Меркел не за първи път става жертва на хакери през годините.
 Меркел - измежду основните жертви на съветски хакерски офанзиви
Меркел - измежду основните жертви на съветски хакерски офанзиви

На изборите през септември тя ще търси преизбиране
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР