Неговите действия не са ескалирали толкова, че да бъдат квалифицирани

...
Неговите действия не са ескалирали толкова, че да бъдат квалифицирани
Коментари Харесай

Съдът оправда цар Киро за нападение над двама журналисти

Неговите дейности не са ескалирали толкоз, че да бъдат квалифицирани като смело и цинично  безчинство

По това дело Рашков беше наказан на 8 месеца затвор, но  Върховен касационен съд  отмени присъдата и го оневини, тъй като одобри, че потърпевшите фоторепортери са го предизвикали, като неоснователно са го снимали на улицата

Върховният касационен съд ( Върховен касационен съд ) оправда  Кирил Рашков , по-известен като Цар Киро, по обвиняването за  безчинство  заради  нахлуване  над двама публицисти.

По това дело Рашков беше наказан на 8 месеца затвор, но  Върховен касационен съд  отмени присъдата и го оневини, тъй като одобри, че потърпевшите фоторепортери са го предизвикали, като неоснователно са го снимали на улицата, а неговите дейности не са ескалирали толкоз, че да бъдат квалифицирани като смело и извънредно цинично  безчинство , което е и рисков рецидив, какво е повдигнатото му обвиняване, съобщава lex.bg.

До обвиняването на Рашков се стигна, откакто през юни 2014 година двама фоторепортери отишли да снимат пред дома на ромския водач, защото получили сигнал за скандал с негова съседка. На мястото обаче заварили Рашков умерено да беседва с различен човек. Журналистите почнали да го снимат, при което Рашков ги нападнал и почнал да души единия. Той пък споделил на колежката си да снима протичащото се, при което Рашков опитал да я заплюе. Веднага по-късно битката била прекъсната, двамата кореспонденти си тръгнали и подали сигнал за случилото се на тел. 112. Рашков също се оплакал в полицията, че е унизен от публицистите, а за случилото се пред дома му бил предизвестен от Министерство на вътрешните работи.

Година по-късно обаче той беше упрекнат в  безчинство  и пратен на съд, само че делото се проточи 3 години и чак през 2018 година районният съд в Пловдив го оправда, само че го санкции за дребно  безчинство . Година по-късно обаче окръжните съдии анулираха присъдата и осъдиха Рашков на 8 месеца затвор. Според състава на  Върховен касационен съд  с ръководител и докладчик Николай Дърмонски, окръжният съд е преекспонирал изводите си за смело и цинично  безчинство . Върховните съдии са на мнение, че в тази ситуация е ставало дума за дребно нарушаване, което се санкционира единствено с санкция по Указа за битка с дребното  безчинство , както е сторил първоинстанционният съд. В решението на  Върховен касационен съд  се споделя, че е липсвал мотив двамата публицисти да снимат Рашков, макар че той е прочут главно с престъпни прояви, осъждан е няколко пъти, а през 2012 година получи и ефикасна присъда от 2 години затвор за закана с ликвидиране по време на размириците в село Катуница.

Върховните съдии са безапелационни, че колкото и отрицателна да е обществената му популярност, в тази ситуация не е било налично съображение да бъде обвинен в нещо обратно на публичните порядки. „ Това че е осъждан за тежко съзнателно закононарушение и си е изтърпял наказването в пандиза не значи, че за всяка въпреки и маловажна демонстрация следва да понесе сурова глоба. Категорична е правосъдната процедура, че и при рисков рецидив маловажните действия са законово възможни и по-леко наказуеми “, се споделя в решението на съда. В него висшите съдии акцентират, че дейностите на Рашков са били реакция на опит на публицистите да отразят в фотоси някаква „ неслучила се сензация “. „ Безспорно, като осигуряващи справедлив взор на обществото към значими за него прояви на някои негови членове, на публицистите се поставя съответното почитание и засилена отбрана, само че не и когато дейностите им граничат с тъй наречените „ папарашко ” държание, нямащо нищо общо с нещо значимо за обществото като цяло. Дейността на публицистите изисква спазването на избрана нравственос, при което следва да се преценяват с главните права на жителите, да не навлизат неоснователно в персоналната им сфера, подлагайки ги на душевен тормоз и трансформирайки ги в жертви на личните им дейности “, се споделя още в решението на съда. От него излиза наяве, че в последна сметка Рашков няма да бъде даже санкциониран за дребно  безчинство , защото безспорната отминалост е изтекла още преди година.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама За Петел|Рекламни тарифи|Условия за ползване|Правила|КонтактиВсички права непокътнати © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническ
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР