Негативните ефекти в приходите, породени от мерките за борба с

...
Негативните ефекти в приходите, породени от мерките за борба с
Коментари Харесай

МС: Кризата, породена от COVID-19, тепърва ще се отрази върху бюджета

Негативните резултати в приходите, подбудени от ограниченията за битка с пандемията, ще се отразят върху параметрите по осъществяването на бюджета с известно забавяне.

Това е записано в утвърждения от държавното управление през днешния ден отчет за касовото осъществяване на държавния бюджет и на главните индикатори на консолидираната фискална стратегия за първото тримесечие на 2020 година, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Бюджетното салдо по КФП на касова основа към месец март 2020 година е позитивно в размер на 1 426,5 млн. лева и се образува от превишение на приходите над разноските по националния бюджет в размер на 1 059,8 млн. лева и по европейските средства в размер на 366,8 млн. лв..

В отчета се посоча, че параметрите по осъществяването на приходите към края на месец март към момента не са повлияни в забележителна степен от рецесията, подбудена от пандемията с ковид и отразяват единствено най-непосредствените резултати от подхванатите ограничения и променената макроикономическа среда. В структурно отношение при директните налози най-осезаем е резултатът от удължаването на периодите по Закона за корпоративното подоходно облагане, което изместват една огромна част от постъпленията от месец март в месец юни, до момента в който при косвените налози се регистрира закъснение при приходите от Данък добавена стойност от импорт, приходите от акцизи и други.

По данни от месечните доклади на първостепенните разпоредители с бюджет приходите, помощите и даренията по КФП към март 2020 година са в размер на 10 977,0 млн. лева или 23,4% от годишните планове. Съпоставени със същия интервал на миналата година те нарастват номинално със 119,0 млн. лева При данъчните и неданъчните доходи се следи спад със 153,6 млн. лева (1,5%), а постъпленията от помощи и дарения (основно грантове по стратегиите и фондовете на ЕС) са повече с 272,6 млн. лева (48,5%), съпоставени с края на март 2019 година.

Общата сума на данъчните приходи, включително приходите от осигурителни вноски, възлиза на 8 580,6 млн. лева, което съставлява 23% от плануваните за годината данъчни доходи. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР