Нефтът и въглищата са истинската страст на новия собственик, изнасял

...
Нефтът и въглищата са истинската страст на новия собственик, изнасял
Коментари Харесай

Русия сложи Точка на Макдоналдс

Нефтът и въглищата са същинската пристрастеност на новия притежател, изнасял е и за България

Бургерите с нови имена, тайнствена напитка сменя " Кока-Кола "

 

Изглежда и има мирис на " Макдоналдс ", само че не е " Макдоналдс ". Що е то? " Вкусно и точка ", бързо дават отговор хилядите клиенти, които на 12 юни нахлуха в 850 наново открити ресторанта из цяла Русия. " Вкусно и точка " е новото име на заведенията, изоставени от " Макдоналдс ", поради съветската инвазия в Украйна. Голямото събитие бе съпроводено и от митинг - въодушевен фен сподели, че не желае да се елементарни с обичания си " Биг Мак ". Но даже този едвам видим жест в действителност бе разчетен като знак на края на траялата повече от три десетилетия любовна история сред Русия и Запада.

Войната победи храната

На 12 юни десетки се подредиха на опашка и пред първия ресторант на " Макдоналдс ", открит на 31 януари 1990 година на Пушкинския площад в центъра на Москва.

Този път заведението демонстрира новото лого на веригата - стилизиран облик на две пържени картофчета и питка за хамбургер на зелен декор, а рекламният надпис към този момент е " Името се трансформира, любовта остава ".

Опашката пред ресторант номер едно обаче беше доста по-малка, спрямо многохилядната навалица, която окупира мястото за " премиерата " на " Макдоналдс " през 1990 година във към момента неразпадналия се Съветски съюз.

Преди повече от 30 години, при краха на руската система, " Макдоналдс " стана един от знаците на стоплянето на връзките сред Изтока и Запада в края на Студената война. Милиони руснаци пък можеха да се любуват на американската храна, а в известна степен и на американската просвета. Затова бягството на " Макдоналдс " в този момент е явен знак, че съветското и западното още веднъж си обръщат тил.

Американската верига за бързо хранене разгласи през май, че продава всичките си заведения за хранене в Русия на един от своите локални представители - Александър Говор. Сделката е измежду най-знаковите последствия от съветското нахлуване над Украйна на 24 февруари, довела до излизането на стотици бизнеси от страната на Владимир Путин.

Добре познатите " златни арки " на " Макдоналдс " бяха свалени от фасадите на заведенията за хранене, с цел да създадат място за новото лого. Като начало новите заведения за хранене ще бъдат открити на 15 места в Москва и покрайнините й.

Александър Говор разгласи, че възнамерява да разшири новия бранд до към 1000 ресторанта в цялата страна и да отвори всички заведения на веригата до два месеца. Амбициите му обаче може да се сблъскат с избрани компликации. Много години, от време на време - десетилетия, са нужни, с цел да се утвърди нов бранд, а началото е изключително значимо за триумфа. Сравнението с " Макдоналдс " ще съпътства новата верига доста, доста дълго време.

Най-голямата международна верига за бързо хранене беше притежател на 84% от близо 850-те заведения на марката в Русия и ги продаде за 1,4 милиарда $ на Говор, който преди началото на войната управляваше едвам 25 ресторанта в Сибир.

Миналата година " Макдоналдс " записва към 9% (2 милиарда долара) от своите доходи в Русия и Украйна. Компанията си резервира правото да изкупи заведенията назад до 15 години, само че доста от изискванията на договорката с Говор по този начин и не станаха обществено притежание.

Кой е новият притежател

62-годишният Александър Говор е притежател на до неотдавна незнайната по света компания ООО " ГиД ", която бе сътрудник на " Макдоналдс " за част от територията на Русия. Първият ресторант от веригата в Сибир отваря порти на 16 септември 2015 година в Новокузнецк, следват още обекти в същия град, а по-късно и в други обитаеми места в големия Сибир.

Говор е много деятелен предприемач и дейното развива " ГиД ", като влага в инфраструктура. През 2015 година е основан разпределителен център " Хави Логистикс ", който съхранява и популяризира артикули за заведенията за хранене на " Макдоналдс " в цялостен Сибир. Малко по-късно центърът към този момент е благосъстоятелност на " ГиД ".

Но бързото хранене не е единствената и въобще не е най-важната икономическа пристрастеност на Александър Говор и неговия сътрудник - сина му Роман. Публикации в съветски медии демонстрират, че Говор е и съосновател на новокузнецката нефтопреработвателна компания " НефтеХимСервис " (собственик на Яйската петролна рафинерия). Александър Говор има и 50% от Анжерската петролна рафинерия. Бил е съсобственик на въгледобивната компания " Южкузбасуголь ". С тази и друга компания е изнасял въглища за доста страни в света, в това число и България. Александър Говор има и мрежа от съвсем 100 бензиностанции в Кузбас, Алтайския край и Република Алтай.

Сред другите активи на семейство Говор е мрежа от частни клиники " Гранд Медика " в Новокузнецк. В съдружничество с различен бизнесмен развиват също и мрежа от медицински центрове UMG в Новосибирск. Александър Говор има и 100% от компанията " Сибирски разпределителен център ", търгуваща с облекла и обувки.

Друга сфера, която Говор развива, е хотелиерството. Негов е хотел Park Inn в Новокузнецк. Синът Роман заяви неотдавна, че компанията им работи по план за основаване на верига от хотели в Сибир с тяхна лична нова марка. Сред притежанията им са и първокласни заведения за хранене, в това число подобен от първокласна международна верига.

Открийте разликите

Отварянето на ресторанта под новата марка на Пушкинския площад бе почетено и от кмета на Москва Сергей Собянин, който произнесе тирада пред управлението и личния състав на заведението. " Смята се, че това тук е нещо американско, само че в действителност си е напълно наше, съветско (производство - бел.ред.). Остава да измененията марката, логото и всичко ще си е както преди ", сподели Собянин.

Новите притежатели на веригата обаче към този момент предизвестиха, че няма да е както преди, без значение от оптимизма на кмета. Вместо " Кока-Кола " да вземем за пример в заведенията за хранене ще се предлага нова, незнайна към този момент, газирана напитка. Търгът за производител и снабдител следва. Хранителните опаковки са много безлични и едноцветни - пържените картофки са в бяло хартиено джобче.

Знаменитият " Биг Мак " (Big Mac), както и сладоледената технология " Макфлъри " (McFlury), в главите на потребителите се свързват с марката " Макдоналдс ", затова " тяхната рецепта " не може да се употребява и новите притежатели ще им търсят " заслужен сурогат ".

Менюто на ребрандираните заведения за хранене остава същото, само че имената на ястията са заменени, като най-важното е, че от тях е отстранена представката " Мак ". Има " Чийзбургер " и " Двоен чийзбургер ", бургери " Гранд " и " Двоен гранд ", " Гранд Делукс ", " Фиш бургер ", пържени картофки, пайове, хапки, скариди, както и пилешки крилца, сладолед с топинги.

Клиентът постоянно е прав

По време на откриването десетки съветски медии наобиколиха клиентите, с цел да схванат от тях по какъв начин намират новия усет на ястията, ребрандирането и атмосферата като цяло. Руският начин на живот уебсайт thecity.m24.ru разгласява някои показателни мнения:

" Дойдох тук, с цел да си спомня по какъв начин посетих този " Макдоналдс " за първи път - през 90-та година. Изпитвам същото празнично възприятие като тогава. Днес считам да взема нещо като Big Mac или Filet-o-Fish. Просто съм сигурен, че усетът няма да се промени и всичко ще бъде на същото равнище. " (Владимир)

" Купихме от всичко, с цел да опитаме и да разберем какво се е трансформирало. Млечният шейк е доста необичаен, което е тъжно. Храната пък беше прекомерно солена - някой е бил влюбен-загубен или е прекалил. Смешно е, че логото на " Макдоналдс " върху соса с усет на сирене беше зачеркнато с маркер. " (Константин)

" Бяхме тук при откриването през 1991 година Нямам забележки за храната и не забелязах особена разлика. Бях доста сюрпризиран от огромния брой публицисти от задгранични медии. През 90-те беше февруари и стоях на студа три часа, а през днешния ден - единствено 50 минути. Това ме радва. " (Алексей)

" Взех си пържени картофки и скариди, и не забелязах разлика във усета. Единственото, което не ми хареса е неналичието на лога на опаковките. А върху соса предходното лого беше изцяло замазано с маркер. Забелязахме също, че цените са се повишили доста. " (Анна)

" Не ми хареса доста. Ходих в " Макдоналдс " в Беларус, там беше по-вкусно. Тук даже няма какво да си вземеш, на процедура няма избор. Купих си " Гранд Делукс ", пържени картофки и диетична кола, тъй като друга нямат. Честно казано, не знам с какво ще работи това заведение. Не коства. " (Леонид)

" Днес ядох " Цезар рол ", хапки, пържени картофки с два соса, а в този момент завършвам с черешов къс. Всичко е супер на усет, единствено пармезанът е заменен в " Цезар рол ". Това е единствената ми забележка. Жалко е също, че го няма " Макфлъри ". Не си припомням доста добре какъв брой струваше всичко преди, само че съгласно мен нищо не се е трансформирало или даже е станало малко по-евтино. И като цяло услугата е супер: всичко е бързо и ясно. " (Мария)

Откриването на обновените търговски обекти, повече от три десетилетия откакто американският колос " Макдоналдс " за първи път отвори порти в Москва, тогава демонстрирайки символичното топене на връзките сред Изтока и Запада, в този момент стана явен знак за по този начин прокламирания от Владимир Путин и обкръжението му нов международен ред. Впрочем откриването на първите обекти като че ли преднамерено съответства с Деня на Русия - празник, който е мотив за национална горделивост.

Но руснаците нямат доста неща, с които да се гордеят сега, изключително в областта на бизнеса. Състоянието на веригата, която " Макдоналдс " продаде, напускайки Русия поради спора в Украйна, ще бъде тест за това какъв брой сполучливо съветската стопанска система може да се оправи с провокациите на интернационалните наказания, да стане самодостатъчна и да устои на натиска, както извън, по този начин и от вътрешната страна.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР