Неформална и непланирана среща провели Росен Плевнелиев, президент на България

...
Неформална и непланирана среща провели Росен Плевнелиев, президент на България
Коментари Харесай

Путин се ядосал на Плевнелиев, който искал да си говорят на немски

Неформална и непланирана среща провели Росен Плевнелиев , президент на България в интервала 2012-2017 година, и съветският държавен глава Владимир Путин при закриването на зимната олимпиада в Сочи през 2014 година, приключила обаче неособено другарски. Това показа в ефира на бТВ Плевнелиев.

" За разлика от някои със международни водачи и споделят - " имах среща ", да, здрависах се с него. Това не беше среща, не бе планувана, само че се състоя на закриването на Олимпийските игри в Сочи през 2014 година. Та се срещнах, в кавички, с Путин, беше доста забавно ", описа той.

По думите на Плевнелиев Путин " доста добре " е знаел кой е той преди да проведат забавния си разговор .

" Знаеше, че съм от огромните негови критици. От друга позиция обаче Путин ми подаде ръка и ми сподели - " Благодаря Ви, че уважихте церемонията по закриването на Олимпийските игри, уважаеми господин президент . " Каза ми го на съветски, имаше преводач. Аз му споделих на български език - " Уважаеми господин президент, приветствам Ви с сполучливата реализация на тази олимпиада и чудесното показване на съветския олимпийски тим. И той ме погледна в очите и сподели - " Вие сте първият български президент, който (не) ми приказва на съветски. Моля Ви се господин президент, всички българи приказват съветски ", били първите реплики сред двамата държавни глави.

Последвал обаче отговор от страна на българския президент, довел до яд от страна на Владимир Владимирович.

" Тогава аз му споделих - господин президент, аз Ви приказвам на формалния език по протокол, както Вие ми говорите на съветски, по този начин аз Ви приказвам на български. Но в случай че желаете, можем да минем на немски език, какъвто и двамата с вас владеем доста добре ". Той доста се ядоса на това мое изявление и продължи нататък по веригата. Така че това беше моята среща, която продължи по-малко от минута. "

А що се касае до енергийната рецесия, експрезидентът изрази и удивление от дейностите на служебния кабинет , назначен от наследика му Румен Радев, за възобновяване на взаимоотношенията с " Газпром ".

" Учудвам се на тези дейности. Също по този начин следя по какъв начин министърът на енергетиката (Росен Христов), за мен незнаен , не съм го виждал до момента, се движи по опорните точки на " Газпром ". Това не е добре. Така, както през 2014 година се пробваха да създадат с Южен поток и тогава моето служебно държавно управление в първите си дни спря Южен поток ", изрази мнението си някогашният мощен човек на " Дондуков " 2.

И очерта основният приоритет, който би трябвало да гони сегашното и идващото държавно управление - " диверсификация, само че без " Газпром ".

Дори и при вид, че Руската федерация спре газа за Европа или пък Европа спре да получава съветски газ, България е сложена в преференциално състояние заради развитата си газопреносна конструкция, посочи Плевнелиев.

" Това беше и (бивш държавен секретар на САЩ), който оня ден беше в България. Той сподели - " Вие сте газов хъб, стройте още инфраструктура, ще спасите и останалите ".
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР