Недоволство в Българската академия на науките заради размера на средствата,

...
Недоволство в Българската академия на науките заради размера на средствата,
Коментари Харесай

В БАН са възмутени от бюджетната им субсидия, заплашват с протести

Недоволство в Българската академия на науките поради размера на средствата, планувани за Българска академия на науките в бюджета за тази година.

Учените от академията приканват ръководещите за незабавен разговор, преди да подхващат дълготрайни ефикасни протестни дейности. В декларация, публикувано до медиите се показва, че Общото заседание на Българска академия на науките показва отвращение от размера на бюджетната дотация, планувана за Академията. Това политическо решение подрежда учените, работещи в Българска академия на науките, на последно място в системата на образованието и науката в страната, написа в декларацията.

С Министерско разпореждане от края на 2020 година за най-ниската академична служба „ помощник “ в държавните висши учебни заведения беше избрана минимална месечна работна заплата от 1300 лева За съпоставяне, минималната заплата на помощник в Българска академия на науките през 2021 година е 946 лева, т.е. 72% от възнаграждението на сътрудник на същата служба в държавно висше учебно заведение. Нещо повече, главната заплата на професор в Българска академия на науките е по-ниска от главната заплата за помощник в държавно висше учебно заведение, показват от Българска академия на науките.

Оттам считат, че дискриминирането към Академията продължава и в плануванаъа бюджетна дотация за 2022 година, която за следващ път ще демотивира младежите да изберат професионална реализация в Българска академия на науките. Младите хора не са съгласни да следват една от най-тежките кариери и след 15-20 години твърдоглав труд да получават под междинната заплата за страната, написа в декларацията на общото заседание на Българска академия на науките.

В нейния край се насочва апел за незабавен разговор с ръководещите, преди учените от академията да подхващат дълготрайни ефикасни протестни дейности.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР