Недостиг на квалифицирани кадри, липса на правна сигурност, непрозрачност на

...
Недостиг на квалифицирани кадри, липса на правна сигурност, непрозрачност на
Коментари Харесай

Корупция и липса на работници сред основните проблеми на бизнеса у нас

Недостиг на квалифицирани фрагменти, липса на правна сигурност, неяснота на публичните поръчки и корупцията са главните проблеми пред бизнеса, сочи анкета на Германо-Българската индустриално-търговска камара (ГБИТК). Вече 15 години ГБИТК организира анкета за бизнес средата в България измежду своите членове. Информацията от допитването дава изясненост по въпроси, свързани с провокациите и проблемите, с които се сблъсква бизнесът у нас и откроява преимуществата на България като място за вложения и правене на бизнес.

През 2021 година 60 компании членове на ГБИТК се включиха в изследването, което се организира от 15 март до 16 април 2021 година по едно и също време в 16 страни от Централна и Източна Европа. 69% от участвалите компании са дребни и междинни предприятия с по-малко от 250 чиновници. 31% са огромните компании. Членовете на ГБИТК в огромната си част са български предприятия, поддържащи търговско-икономически връзки с Германия и немски вложители в България. На въпроса „ Как ще се развият капиталовите Ви разноски през тази година спрямо миналата? “ 53% от интервюираните компании дават отговор, че те ще останат без смяна. 97% от запитаните показват, че биха избрали още веднъж да влагат в България, като 41% считат страната ни за атрактивно място за вложения.

Едва 7% от участниците правят оценка икономическата конюнктура в България като добра. За съпоставяне в извършената последно през 2019 година анкета делът на оптимистично настроените е бил 25%. 52% от интервюираните компании не чакат смяна на развиването на българската стопанска система през тази година. 48% правят оценка актуалната обстановка в сектора като приемлива и също толкоз от интервюираните са показали, че чакат приемливо развиване в сектора през тази година спрямо миналата. Оптимистична е прогнозата, че съвсем половината от участниците в анкетата (48%) правят оценка актуалното бизнес положение на своята компания като положително.

 {{ otherArticle[0].article.title }}
47 милиарда лева по-малко обороти в стопанската система се регистрират през...

Що се отнася до работната ръка, 30% от интервюираните компании възнамеряват да наемат нови чиновници, до момента в който 13% най-вероятно ще се разделят с част от личния състав си. Увеличава се удовлетвореността по повод цената на работната ръка, където 43% от фирмите са удовлетворени или доста удовлетворени. За съпоставяне с последните резултати от анкетата през 2019 година доволните участници в анкетата са били 39%. 51% от фирмите изпитват компликации при намирането на квалифицирани служащи, като едвам 19% са удовлетворени от качеството на академичното обучение и единствено 17% са доволните от качеството на професионалното обучение. 55% от интервюираните показват „ дефицитът на квалифицирана работна ръка “ като един от главните опасности за развиване на фирмите, като тази липса води след себе си увеличение на разноските за работна ръка показват 60% от интервюираните. В тази сфера са нужни промени и въвеждането в България на детайли от наложилата се в Германия система за дуално професионално образование и адаптирането към потребностите на бизнеса от образование на експерти в съответни области. Това са вероятни разновидности за справяне с казуса от неналичието на квалифицирани фрагменти.

25% от работодателите не са удовлетворени от цената на електрическата енергия в България. 54% правят оценка равнището като приблизително. Безспорна е удовлетвореността на фирмите от участието на България в Европейския съюз – 87%. Увеличава се позитивната настройка към въвеждането на единната европейска валута. 67% от запитаните желаят въвеждането на еврото, 18% са на противоположното мнение.

Относно положението на инфраструктурата страната ни се подрежда на 10-то място измежду 16-те страни от Централна и Източна Европа. За следващ път най-голямо е недоволството на фирмите в битката с корупцията и престъпността. Цели 81% от интервюираните декларират, че са доста недоволни или недоволни и в тази област е належащо да се положат повече старания. 70% от интервюираните са доста недоволни или недоволни от непрозрачността при публичните поръчки.

 {{ otherArticle[0].article.title }}
Институционалните дефицити, неподходящите демографски трендове, в това число застаряване на насел...

Доверието в обществената администрация понижава, където удовлетворени са 15%, спрямо 2019 година, когато доволните са били 23%. По отношение на политическата и обществена непоклатимост и предвидимостта на икономическата политика равнището на задоволеност е под междинното за Централна и Източна Европа надлежно – 12% и 10%. България е измежду челните места в класацията измежду останалите 16 страни в Централна и Източна Европа, провели редом анкетата по критериите за данъчната тежест и цената на работната ръка.

На въпроса ”Кои последствия от коронавирусната пандемия сега оказват най-голямо влияние върху вашата компания? “ – 69% от интервюираните показват рестриктивните мерки при пътешестване, а 47% анулирането на търговски събития и панаири. 61% от участниците в анкетата чакат стопанската система на България да се възвърне през 2022 година и оборотът на компания им от времената „ преди ковид “ да се възвърне също през 2022 година Относно ограниченията, подхванати от държавното управление за намаляване на икономическите последствия от коронавирусната пандемия единствено 15% са удовлетворени, а недоволните от тях са 25%.

Германия съставлява най-важният задграничен пазар за българска продукция. По данни на Федералното министерство на стопанската система и енергетиката на Германия комерсиалният стокообмен сред България и Германия за 2020 година възлиза на 8,207 милиарда евро, т.е. има спад с 3,6% през 2020 година спрямо 2019 година При това българският експорт към Германия изпреварва вноса от Германия, което значи, че след 2013 година и 2017 година – 2020 година България за пети път от началото на прехода има позитивен търговски баланс с Германия. Данните на Българска народна банка за 2020 година демонстрират повишаване на немските директни вложения в България или общо: 307,7 млн. евро. За съпоставяне: цената на директните вложения през 2019 година възлиза на 180,4 млн. евро.

Актуалните данни по отношение на търговията и вложения удостоверяват позитивните настройки на бизнесмените по отношение на България като бизнес дестинация. Анализирайки съответните фактори на бизнес средата обаче, откриваме, че бизнесът чака решителни дейности – за качествено обучение, за обезпечаване бистрота при публичните поръчки, за постоянна и предвидима икономическа политика и за справяне с корупцията.
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР