Недопустимо е три десетилетия след Студената война отново да се

...
Недопустимо е три десетилетия след Студената война отново да се
Коментари Харесай

Румен Радев: Референдуми в зона на военни действия са пълен абсурд и България няма да ги признае ВИДЕО

„ Недопустимо е три десетилетия след Студената война още веднъж да се разиграва нуклеарната карта. Референдуми в зона на военни дейности са цялостен парадокс и България няма да ги признае “. Това съобщи президентът Румен Радев след консултативна среща за последствията за сигурността, стопанската система и обществена сфера от ескалацията на войната в Украйна.

„ Още от първите часове на войната заклеймихме съветската експанзия като изрично неприемлива. От първия ден призоваваме за деескалация, само че стремежът към военна победа надвива над желанието за мир. Оръжията надвиват над разсъдъка “, разяснява той.

Близо три часа продължи консултативната среща при президента, на която бяха разисквани последствията за сигурността, стопанската система и обществена сфера от ескалацията на войната в Украйна.

" На извършената през днешния ден консултативна среща обсъдихме рисковете за България и заканите, в резултат на евентуалната заплаха от ескалация на войната в Украйна. Още в първите часове на войната, свиках консултативна среща с държавното управление и тук в тази зала заклеймихме съветската експанзия против Украйна като изрично неприемлива. От първия ден на тази война приканвам за преустановяване на бойните дейности и за спокойно споразумяване на спора със средствата на дипломацията. За страдание стремежът към военна победа непременно заглушава апелите за мир. Разумът отстъпва на оръжията.

Решенията на президента на РФ за частична готовност ще увеличи интензитета на бойните дейности, ще ескалира спора и е опасност за сигурността с мъчно предвидими последствия. неприемливо е три десетилетия след края на Студената война още веднъж да се разиграва нуклеарната карта. Но колкото и неуместно да звучи тази опасност не може да бъде подценявана

Референдуми в зона на бойни дейности, където до урните падат снаряди, са юридически парадокс и България няма да ги признае.

Наред с ескалацията на спора порастват и рисковете за нашия район, за Европа и света. Въпреки че все още няма директна военна опасност за сигурността на страната, тези опасности се правят оценка и се набелязват ограничения за тяхното минимизиране. България работи интензивно за гарантиране на своята сигурност, посредством подсилване на националния защитителен потенциал и извършване на своите задължения в груповата система за сигурност на Алианса ".

Раев съобщи, че рисковете от тази война не се изчерпват с военната сигурност. България поддържа санкционният режим н съюза.

Ескалациите на спора може да засегне освен доставките на газ, само че и доставките на нефт и производствата на горива у нас, работата на огромните електро централи, дотавките по море, сподели той.

В срещата участваха министър-председателят Гълъб Донев, заместител министър-председателят по икономическите политики и длъжностен министър на превоза и известията Христо Алексиев, заместител министър-председателят по публичния ред и сигурност и длъжностен министър на вътрешните работи Иван Демерджиев, заместител министър-председателят по обществените политики и длъжностен министър на труда и обществената политика Лазар Лазаров, министърът на защитата Димитър Стоянов, министърът на енергетиката Росен Христов, министърът на стопанската система и промишлеността Никола Стоянов, заместник-министърът на външните работи Велислава Петрова.

На срещата участваха още заместител началникът на защитата генерал-лейтенант Димитър Илиев, заместител основният секретар на Министерство на вътрешните работи Станимир Станев, ръководителят на Държавна организация " Национална сигурност " Пламен Тончев, заместник-председателят на Държавна организация " Разузнаване " Асен Тутеков и шефът на Служба „ Военно разузнаване “ бригаден военачалник Венелин Венев.

По-рано през днешния ден министърът на защитата Димитър Стоянов разяснява, че българската войска е в непрекъсната бойна подготвеност, а наблюдението и разузнаването в източната част на страната е засилено.



Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР