Неделният обяд е семейна традиция. Той трябва да е богат

...
Неделният обяд е семейна традиция. Той трябва да е богат
Коментари Харесай

Вкусен неделен обяд за цялото семейство: Предложението на Надия Хюсеин

Неделният обяд е фамилна традиция. Той би трябвало да е богат - месо, сос и гарнитури. В оферти вид на британската готвачка, телевизионна водеща и създател Надия Хюсеин той включва печено пиле, печени картофи, задушен зелен боб, доматен сос Грейви и пилешки кюфтенца, всичко с лек лъх от индийската кухня. Задължително прибавете и йоркширски пудингчета.

Продукти:

4 огромни картофа (800 г)
50 г гхи
1 ч.л. сол
2 ч.л. бакпулвер
За пилето:
1.5 кг цяло пиле
25 мл зехтин
2 ч.л. надробен джинджифил
1 ч.л. чесън на гранули
1 ч.л. сол
За кюфтенцата:
30 г свеж кориандър
20 г кедрови ядки
½ ч.л. сол
1 ч.л. надробен кориандър
40 г прясно смлени хлебни трохи
250 г пилешко филе
1 яйце
3 с.л. олио
За зеления боб:
3 с.л. зехтин
2 скилидки чесън
½ ч.л. куркума
½ ч.л. сол
450 г френски зелен боб

За доматения грейви сос:

2 с.л. зехтин
1 пръчка канела
3 скилидка чесън
1 с.л. доматено пюре
3 домата (450 г)
½ ч.л. сол
1 с.л. паста от тамаринд
300 мл вряща вода
1 с.л. царевично нишесте
1 с.л. студена вода

Начин на подготвяне:

1. С помощта на кухненска ножица разрежете гръбнака на пилето. Обърнете го наопаки и натиснете, с цел да се разтвори като пеперуда. В купичка смесете зехтин с подправките и солта. Разбъркайте добре. Намажете със сместа пилето сред кожата и месото. Поставете в тава с кожата надолу и покрийте с алуминиево фолио.
2. Обелете картофите и ги нарежете на едро. Сварете ги в тенджера със студена вода за 6 минути. Прецедете ги и ги върнете в тенджерата. Поставете похлупак и разклатете доста пламенно. Добавете бакпулвера и разбъркайте. Разтопете маслото гхи в дълбока тава, във фурната. Извадете и изсипете картофите в нея. Разпределете ги отмерено, поръсете със сол и печете на 180 градуса с вентилатор 30 минути дружно с пилето.
3. Отстранете алуминиевото фолио и обърнете пилето наопаки, с кожата нагоре. Разбъркайте картофите. Върнете пилето и картофите във фурната и печете още 20 минути.
4. За доматения грейви сос на сдържан огън загрейте зехтин в бездънен тиган и пуснете пръчката канелаа. Запържете нарязаните на тънки филийки скилидки чесън за 1-2 минути. След това прибавете доматеното пюре, нарязаните на кубчета домати и сол. Разбъркайте деликатно и гответе до момента в който доматите омекнат. Добавете пастата от тамаринд и горещата вода. Оставете соса да се сгъсти, за към 10 минути. Извадете пръчката канела и пасирайте соса. След това прибавете разтвореното в студена вода царевично нишесте и разбърквайте в продължение на 5 минути, до момента в който сосът се сгъсти. Пресипете в сосиера.
5. За пилешките кюфтенца сложете нарязаното на части пилешко месо, листата кориандър, кедровите ядки, хлебните трохи, яйцето, смления кориандър и солта в блендер. Пасирайте сместа. Оформете 8 кръгли топчета от нея. Изпържете ги в загрято олио за към 20 минути, като ги обръщате от всички страни.
6. За зеления боб загрейте зехтин в тиган. Запържете нарязания на тънки филийки чесън до златисто дружно с куркума и сол. Добавете авансово почистения зелен боб и запържете за 5 минути.
7. Сервирайте печено пиле с печени картофи, пържени кюфтенца, доматен сос, зелен боб и Йоркширски пудингчета (притоплени замразени).

 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР