Недалеч от Курилското езеро е едно от главните (и най-труднодостъпни)

...
Недалеч от Курилското езеро е едно от главните (и най-труднодостъпни)
Коментари Харесай

Чудо от пемза: скалите Кутини бати в Камчатка

Недалеч от Курилското езеро е едно от основните (и най-труднодостъпни) естествени чудеса на полуостров Камчатка.

Как са се образували тези бели скали посред вулканите?

Природният резерват „ Кроноцки “ в южната част на Камчатка е обичано място на мечките. Белите скали, наричани „ Кутини бати “, са една от естествените забележителности в този парадайс на дивата природа. 



Legion Media

Те се намират на към 4 км от Курилското езеро на необикновено картинно място и наподобяват на великански формирания от пемза. 



Legion Media

Тези скали доближават височина до 110 м и дебелина от 12 до 30 м. Цветът им варира от снежнобял до охра, а планините безусловно се ронят в ръцете ви. Но от кое място идва цялата тази пемза? 



Legion Media

В Камчатка има доста дейни и затихнали вулкани. Преди хиляди години те са изригвали и пейзажът е бил доста друг. 



Legion Media

Пемзата е поресто образувание от втвърдена лава, наситена с газ. Векове по-късно земята покрива това място, израстват гори, а потоците и ветровете стартират да „ заострят “ меката пемза, като ѝ придават невероятни форми. 



Legion Media

Геолозите считат, че тези скали са почнали да се образуват преди към 8000 години и са най-малко на 5000 години в сегашната си форма. 



Legion Media

Освен естествени фактори, има и легенда. Тези места се населяват от  – народ, обвързван с индианците, а името Кутини бати им е обещано от коренните нации. 



Юрий Смитюк/ТАСС

Кут е основна фигура в локалните приказки. Той се трудил по основаването на света, а в свободното си време обичал да лови риба на крайбрежията на Курилското езеро, което е цялостно с риба. Всеки път след лов на риба той изкарвал лодката си да се суши на брега, само че когато се прибирал, било минало толкоз доста време (Кут бил доста зает), че лодката се била трансформирала в камък и той трябвало да си направи нова. 



Kasimys (CC BY-SA 4.0)

Тази легенда е записана през XVIII в. от откривателя на Камчатка Степан Крашенинников, един от първите външни хора, описали това място. Отгоре тези остри скали в действителност наподобяват на подредени в редица риболовен лодки. Бати е името на камчатските лодки. 



Ushakovm83 (CC BY-SA 4.0)

Ако желаете да видите Кутини бати със личните си очи, би трябвало да с включите в дълъг поход с група запалянковци, тъй като до такава степен няма превоз. 



Rost.galis (CC BY-SA 4.0)

създател: ЕЛЕОНОРА ГОЛДМАН

източник: bg.rbth.com
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР