Неблагоприятните климатични условия и лошата реколта водят до повишаване на

...
Неблагоприятните климатични условия и лошата реколта водят до повишаване на
Коментари Харесай

Зеленчуците поскъпват заради лоша реколта

Неблагоприятните климатични условия и неприятната годишна продукция водят до повишение на цените на плодовете и зеленчуците в средата на август. В изискванията на недостиг на пазара, европейският импорт компенсира българското произвеждане, разяснява за БНР ръководителят на Държавата комисия по стоковите тържища и борсите Владимир Иванов. Той увери, че обстановката от предходната година с рекордните цени няма да се повтори.

" Лошият климат и провалената от дъждовете годишна продукция е повода за високите цени на плодовете и зеленчуците в средата на лятото, когато би трябвало пазарът да е удовлетворен, а предлаганата стока да е най-евтина. Заради свитото произвеждане и недостига на наша продукция растежът на вноса спрямо предходната година е с 8% и единствено ритмичните доставки от прилежащите страни задържат цените.

Резки поскъпвания няма, само че цените ще са по-високи, в сравнение с е особено за сезона ", разяснява Владимир Иванов.

И добави:

" В момента се радваме на един спокоен пазар. Възстанови се едно равновесие. Сегашната обстановка няма нищо общо със обстановката от 2022 година, тъй че жителите и потребителите да не чакат някакви съществени катаклизми във връзка с ценовите изражения ".

Българското произвеждане е надалеч от капацитета на страната и единственият метод да бъдат насърчени производителите е скъсяването на веригата до потребителя, сподели още Владимир Иванов.

" Да създадем крупни обединявания в индустриалния бранш, с цел да може да създадем бърза връзката сред крайния консуматор и производител и по този метод да опонираме на едрия търговски капитал ", съобщи той.
Подкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР