Небето над България бе озарено от полярно сияние в неделя.

...
Небето над България бе озарено от полярно сияние в неделя.
Коментари Харесай

Феномен: Слънчево изригване причини полярно сияние в небето над България

Небето над България бе огряно от полярно зарево в неделя. Необичайната панорама на оцветения в алено хоризонт провокира интереса и голям брой въпроси, както и голям брой изявления в обществените мрежи.

„ От България такова събитие може да се види единствено в редки случаи, след мощно изхвърляне на коронарна маса от Слънцето и то в случай че изригването е било в посоката, в която се намира Земята сега “, сподели в отговор на въпрос на Българска телеграфна агенция физикът Пенчо Маркишки от Института по астрономия с НАО при Българската академия на науките и от катедра „ Астрономия “ във Физическия факултет на Софийски университет „ Св.  Климент Охридски “.
След като потокът от заредени частици пропътува дистанцията сред Слънцето и Земята, той бомбардира земната магнитосфера и даже я огъва откъм нейната дневна страна. Поражда се геомагнитна стихия, която може да докара до разстройства в радиовръзките, добави Маркишки. 
Частиците слънчева плазма, които навлизат във високите пластове на земната атмосфера, пораждат полярните сияния. В редки случаи, когато процесът е доста натоварен, полярните сияния могат да се следят и от по-ниски географски ширини, сподели физикът. 

Той изясни, че интензивността на потока от заредени частици, т.е. на корпускулярната радиация от Слънцето, се прави оценка по геомагнитния резултат, който тя провокира, посредством т.нар планетарен Kp показател. Това е балометрична (логаритмична) големина, която може да има стойности от 0 до 9 и се дефинира от голям брой наземни геомагнитни станции, намиращи се в северното и в южното полукълбо на Земята. 

Между 16:45 ч. и 18:45 ч. в неделя Kp показателят доближи и леко надмина стойност 8, след което стартира да спада. Това може да се види на уеб страницата на Националния институт по геофизика, геодезия и география при Българска академия на науките, посочи Маркишки. Той уточни, че на уеб страницата на института могат да се проследят и шестчасови прогнози за този показател.

Според физика тези феномени не са безобидни и заслужават да се наблюдават с изключително внимание. Геомагнитните стихии предизвикват проблеми с радиовръзките, вероятни са повреди в енергийните системи и в кабелните телекомуникационни мрежи. Причината е, че в проводниците на електропреносните мрежи се индуцира в допълнение напрежение, което може да изведе от строя значими уреди, сподели Маркишки. Вредният резултат е толкоз по-силен, колкото по-голяма е общата дължина на електропроводите в енергийния пръстен на дадена страна.
 зарево Българска телеграфна агенция
Маркишки напомни, че през 1859 година при магнитна стихия излизат от строя телеграфните линии в Съединени американски щати и в Европа. През 1972  г. също при магнитна стихия са прекратени телефонните връзки в щата Илинойс в Съединени американски щати. През 1989 година шест млн. души в канадската провинция Квебек остават без отопление и осветяване след спиране на електроснабдяването, отново при мощна магнитна стихия.

Докато актуалната електроника и връзките стават все по-сложни и по-ефективни, те стават и по-уязвими, а човечеството разчита на тях към този момент безусловно за всичко, означи експертът и разясни, че това демонстрира за какво е значимо прогнозирането на сходни феномени.

„ Както и в метеорологията, за геомагнитните стихии по-сигурни са прогнозите до два-три дни напред. По-дългосрочните прогнози се основават върху интервали от съвсем две седмици, през които една дейна зона върху слънчевата повърхнина, която е източник на безоблачен вятър, е забележима от Земята. Това е поради 27 дневният синодичен интервал на околоосното въртене на Слънцето, т.е. при взето поради придвижване на Земята по нейната орбита към него. От значение е също какъв брой време ще остане дейна дадената зона върху Слънцето “, сподели за Българска телеграфна агенция Пенчо Маркишки.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР