Неадекватното поведение след няколко питиета и силното главоболие на следващата

...
Неадекватното поведение след няколко питиета и силното главоболие на следващата
Коментари Харесай

Убива ли алкохолът мозъчни клетки?

Неадекватното държание след няколко напитки и мощното главоболие на идната заран навежда на мисълта, че алкохолът не се отразява добре на мозъка.

Един от известните опити за пояснение гласи, че повода е гибелта на хиляди неврони. То намира стегната дефиниция в широкоразпространения фактоид „ Три бири убиват 10 000 мозъчни кафези. ”

Наистина, етиловият алкохол може да убива кафези и микроорганизми. Затова и го използваме като антисептик. Но когато пием, тялото ни не разрешава етанолът да обикаля безотговорно. Черният дроб го обработва и трансформира в по-малко токсична субстанция. Но за даден интервал от време той може да се оправи единствено с лимитирано количество - да вземем за пример две или три бири на час - според от възраст, пол, тегло и други фактори. Ако пием по-бързо, останалият алкохол циркулира в кръвта и чака реда си да бъде обработен.

Когато доближи мозъка, той не стартира непосредствено да убива кафези. Това, което в реалност се случва, по думите на клетъчния биолог Роберта Пентни, е, че алкохолът унищожава елементи от клетките, които изпращат и получават информация: нарушава връзката посред им.

Учени от Вашингтонския университет откриват, че даже когато е прибавен непосредствено към невроните , алкохолът не ги убива. Той кара избрани рецептори в тях да създават субстанции, които блокират предаването на информация.

Някои болести, провокирани от алкохолизъм, в действителност са свързани със гибелта на мозъчни кафези, само че не като директно разследване от действието на алкохола.

Изследвания от последните години сочат, че умерената консумация на алкохол е по-скоро потребна за здравето на мозъка и понижава риска от деменция и когнитивни нарушавания в по-късна възраст.

Източник: Mental Floss

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР