Неадекватна пътна маркировка и липсващите пътни знаци може да са

...
Неадекватна пътна маркировка и липсващите пътни знаци може да са
Коментари Харесай

Объркваща маркировка може да е провокирала трагедията на Струма


Неадекватна пътна маркировка и изчезналите пътни знаци може да са предизвикали трагичния случай на автомагистрала " Струма ", при който починаха 46 души. Това споделя автомобилният играч Димитър Илиев, който прави обстоен видеоанализ на мястото на злополуката. Илиев е част и от Академията за безвредно шофиране.

Известният авто играч прави обзор на положението на пътния сектор, като съпоставя фотосите на мястото от Гугъл Maps, снимани през май 2021 година, свои архивни записи от април 2021 година и настоящото положение на пътя.

Преди влизането в десния завой с противоположен вираж на автомагистралата спешната лента ненадейно минава в прекратена линия.

" Това чисто логичен би означавало, че автомагистралата става в три ленти. Като всеки водач, който съблюдава правилника за придвижване, индивидът най-вероятно е минал в най-дясната лента ", споделя Илиев.

Веднага по-късно идва табела " Кулата - 129 км ", която също не предизвестява, че следва отбивка.

Маркировката в този сектор е изтъркана като при шофиране през нощта при дъжд евентуално се вижда доста едва. Около 100 метра преди завоя се появяват и останки от двойна непрекъсната линия, която съгласно Илиев мъчно би могла да бъде видяна.

" Единственото нещо, по което се ориентираме къде сме позиционирани на пътя, е размазаният контур на мантинелата вдясно от нас, чиито светлоотразителни детайли са в окаяно положение и от дълго време са изгубили своя резултат. Буквално на самия излаз изскача предупредителния знак за място за отдих и стотни от секундата по-късно - неразбираема маркировка с разграничителен знак Г11 и C6.3, който обаче се оказва тъкмо пред него ", споделя състезателят.

Върху знака е залепена и публикация за тегличи, която в допълнение понижава резултата на светлоотразяването. Хипотезата е, че водачът на рейса е бил докаран от самата маркировка до това да се вреже мантинелата.

Това евентуално е предизвикало вреди по рейса, като спукана гума и прерязани маркучи на спирачната система, поради което водачът изцяло е изгубил надзор.

Димитър Илиев е разкрил свои персонални записи от април 2021 година, когато той кара в същия сектор. На тях табелата за идна чешма след 500 метра е стояла там, където би трябвало да бъде. На фрагментите от Гугъл Maps, снимани месец по-късно, тя към този момент липсва.

Илиев обръща внимание, че знакът в действителност е паднал на земята зад мантинелата на пътя, само че никой не го е сложил назад в продължение на седем месеца.

Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР