Не знам за вас, но моята се очертава доста тежка.

...
Не знам за вас, но моята се очертава доста тежка.
Коментари Харесай

Колко сте заети всъщност?

Не знам за вас, само че моята се обрисува много тежка. Моят сътрудник има служебно пътешестване, дълготраен клиент изиска незабавно да бъде приключен голям план, а работата от разстояние продължава да основава пречки в екипното съдействие. Постоянно имам възприятието, че не помня всякакви неща и за жалост съм права.

Обърках една фактура, излязох от фризьорския салон без да платя и забравих за среща с другарка. Ясно е, че съм много заета и че това стартира да ми се отразява зле.

Казвам всичко това не тъй като съм изключително забавна или специфична. Казвам го, тъй като зная, че не съм. Огромен брой притежатели на дребни бизнес като мен непрекъснато живеят на острието на ножа сред положително равнище на претовареност, при което нещата се извършват в точния момент и се реализира прогрес, и неприятно равнище на претовареност, при което мозъчните кафези стартират да се пържат.

Колко сте заети в действителност?

Откъде знам това? От скорошна обява на инженерния водач, създател и дълготраен блогър Майкъл Лоп. Натъкнах на обявата му, в която той излага теорията си за седем равнища на претовареност тъкмо, в миг, когато самата аз съм в интервал на изключителна претовареност, което ускори интереса ми към написаното. Ето равнищата на претовареност, на които човек може да бъде подложен, съгласно Майкъл Лоп:

1. Не съм ангажиран - „ Графикът ми е необятно отворен. Мога да насрочвам неща за когато си желая. Животът е прекрасен, само че пребивавам ли най-хубавия си живот? " (учените споделят, че това е добър въпрос, който да си зададете в този случай)

2. Имам неща за извършване – „ Имам няколко уговорката, които се въртят в главата ми. Става въпрос за добре познати действия, които нямат краен период за осъществяване. Мога да ги ръководя мислено. “

3. Имам много задължения – „ Поел съм задоволително задължения, с цел да нуждая се от някакъв инструмент, който да ми оказва помощ да ги проследявам, тъй като към този момент не мога да ги подбирам органично. Моят календар е нещо, което ревизирам рядко, само че го ревизирам, с цел да си припомня за съответния дневен ред. “

4. Достигнал съм цялостния си потенциал – „ Календарът ми със задания към този момент е цялостен. Често ми се постанова да вземам решения за това „ кое е по-важно “. Няма непланирано време, само че нещата към момента са под надзор “.

5. По фасадата се появяват пукнатини – „ Казвам си, че държа нещата под надзор, само че към този момент се виждат признаци, че работата ми идва допълнително. Надявам се, че денем няма да има изненади. Започвам да споделям „ скърбя “ доста постоянно. “

6. Размазващи задължения –  „ Сортирането на входящите равнища от информация към този момент е отвън моите благоприятни условия. Промяната е непрекъсната. Вече да кажеш „ не “ на един ангажимент не е задоволително. Нещата падат след мен, а аз не ги виждам. Работното време минава границите на офиса. Изморен съм. “

7. Неустойчиво натоварване – „ Живея минута за минута. Храненето и другите неща от първа нужда биват вмъквани сред други действия, като постоянно биват изцяло подценявани. Списъците със задания към този момент не оказват помощ, тъй като нямам време да ги подкрепям. Календарът се трансформира от час на час. Балансът сред работата и персоналният живот е разрушен изцяло. Това не е стабилно. “

Пътна карта към заетостта, която да ви помогне да избегнете най-лошите й форми

Има ли смисъл от всичко това, с изключение на намирането на разтуха в знанието, че не сте единствените, които стартират да виждат пукнатини във фасадата? Въпреки че единствено по себе си това познание може да понижи в известна степен напрежението, на което сте подложени, обявата на Лоп има друга цел. Неговата пътната карта за заетостта може да ви помогне да определите по кое време сте покрай прекосяване към по-лошите равнища на претовареност и надлежно да предприемате по-ранни дейности за предотвратяването на сходна обстановка.

Как правиш това? Добри препоръки изобилстват в интернет - от това по какъв начин да се  до практични, които ще ви оказват помощ свършите повече, без дните ви да потънат в безпорядък.

За да проработят тези трикове и препоръки обаче би трябвало първо да осъзнаете, че имате потребност от тях. Именно тук на помощ идва категоризацията на Лоп за равнищата на претовареност. Ако прочетете листата му и осъзнаете, че към този момент сте на равнище четири или пет и знаете, че е малко евентуално скоро равнището на натоварване в работата ви да спадне, то би трябвало да приемете това като червен байрак, че е време да предприемете фрапантни дейности, преди да стигнете до седмото равнище.

............

Джесика Стилман , бизнес блогър, за 

Превод и редакция: Георги Георгиев
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР